Τρίτη 27 Ιουνίου 2023

Σαν σήμερα 27/6, Η αεροπειρατεία που οδήγησε στην θρυλική Επιχείρηση Έντεμπε άρχισε από την Ελλάδα

Αεροπειρατεία στον ελληνικό εναέριο χώρο. Τέσσερις αεροπειρατές καταλαμβάνουν αεροσκάφος πάνω από την Κόρινθο και το οδηγούν στην Καμπάλα, πρωτεύουσα της Ουγκάντα.
Ήταν μια μέρα σαν σήμερα, 27 Ιουνίου του 1976: Η ιστορία άρχισε στον ελληνικό εναέριο χώρο, πάνω από την Κόρινθο. Τέσσερις αεροπειρατές: δύο Παλαιστίνιοι, που ανήκαν στην οργάνωση «Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης» και δύο Γερμανοί της τρομοκρατικής οργάνωσης Revolutionare Zellen, καταλαμβάνουν το αεροσκάφος Airbus A300 της Air France με 248 επιβάτες και 12μελές πλήρωμα.
Το αεροπλάνο προερχόταν από το Τελ Αβίβ και είχε προορισμό το Παρίσι, με ενδιάμεσο σταθμό το αεροδρόμιο του Ελληνικού, από το οποίο επιβιβάσθηκαν οι αεροπειρατές. Κατευθυνόμενοι προς Παρίσι, οι αεροπειρατές πήραν τον έλεγχο και υποχρέωσαν τους πιλότους να οδηγήσουν το αεροπλάνο αρχικά προς την Βεγγάζη της Λιβύης, όπου έμεινε για ανεφοδιασμό. Εκεί απελευθέρωσαν μια αγγλοϊσραηλινή όμηρο, που προσποιήθηκε πρόωρο τοκετό και κατόπιν πέταξε στην Καμπάλα της Ουγκάντα.
Ο επικεφαλής των αεροπειρατών Βίλφριντ Μπέεζε ζήτησε την απελευθέρωση 40 Παλαιστινίων και 12 άλλων ατόμων, που κρατούνταν σε φυλακές της Κένυας, της Ελβετίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας, προκειμένου να αφήσει ελεύθερους τους ομήρους. Στην Ουγκάντα κυβερνούσε ο διαβόητος Ίντι Αμίν Νταντά, ο οποίος ήταν φίλος των Παλαιστινίων. Η κυβέρνηση του Ισραήλ αρνήθηκε να διαπραγματευτεί με τους αεροπειρατές και αποφάσισε να πραγματοποιήσει στρατιωτική επιχείρηση για τη διάσωση των ομήρων. Η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε το βράδυ της 3ης Ιουλίου και ολοκληρώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της 4ης Ιουλίου 1976. Οι Ισραηλινοί τής έδωσαν την κωδική ονομασία Operation Thunderbolt, που έμεινε στην Ιστορία ως Επιχείρηση Έντεμπε: την πολύνεκρη επέμβαση των κομάντος του Ισραήλ για την απελευθέρωση των ομήρων.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα