Παρασκευή 30 Ιουνίου 2023

Χρέη: Προς αναβολή η blacklist με τους μεγαλοοφειλέτες – Λίφτινγκ στις ρυθμίσεις που δεν «τρέχουν»

Παράταση φαίνεται ότι παίρνει η δημοσιοποίηση από την ΑΑΔΕ των λιστών με τα στοιχεία των μεγαλοοφειλετών με χρέη άνω των 150.000 ευρώ στο Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία. Με βάση τη διαδικασία που ακολουθείται, σήμερα θα έπρεπε να αναρτηθούν οι λίστες με τους μεγαλοοφειλέτες, αφού προηγουμένως είχαν ενημερωθεί προκειμένου να σπεύσουν να τακτοποιήσουν τις οφειλές τους.
Ωστόσο, με δύο ρυθμίσεις χρεών ανοιχτές έως και τα τέλη Ιουλίου, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα δοθεί χρόνος στους οφειλέτες να εκμεταλλευτούν την ευκαιρία και να ρυθμίσουν τα χρέη τους, πριν δουν τα ονόματά τους στα «μανταλάκια». Πρόκειται για χιλιάδες οφειλέτες οι οποίοι παρά τις οχλήσεις και τις προειδοποιήσεις από την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία δεν εξόφλησαν ή δεν ρύθμισαν τα χρέη τους κατά τα έτη 2020, 2021, 2022 και 2023.
Η πρώτη φορά που δημοσιοποιήθηκαν τα στοιχεία των οφειλετών ήταν το 2017, ενώ η τελευταία δημοσιοποίηση λίστας για μεγαλοοφειλέτες φυσικά πρόσωπα έγινε στις 10 Ιουλίου 2019 και στις αρχές Δεκεμβρίου του 2019 για νομικά πρόσωπα. Στη συνέχεια το μέτρο «πάγωσε» λόγω της πανδημίας. Πέρυσι με απόφαση του πρώην υφυπουργού Οικονομικών, Αποστόλη Βεσυρόπουλου, δεν δημοσιοποιήθηκε η σχετική λίστα.
Δεν «τρέχουν» οι ρυθμίσεις
Πάντως, παρά το γεγονός ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες έχουν ενημερώσει τους φορολογούμενους με χρέη να σπεύσουν για διακανονισμό, το ενδιαφέρον έως τώρα εξακολουθεί να παραμένει υποτονικό. Οι περιορισμοί και οι αυστηροί όροι που περιέχουν οι ρυθμίσεις αποκλείουν χιλιάδες οφειλέτες που θα ήθελαν να ρυθμίσουν τα χρέη τους αλλά δεν μπορούν.
Η προθεσμία για την επανένταξη στις ρυθμίσεις των 36-72 και 120 δόσεων λήγει στις 31 Ιουλίου, αλλά δεν αποκλείεται ο νέος υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης να επανεξετάσει τους όρους, δίνοντας ουσιαστικά μια ευκαιρία σε όσους έχουν χρέη να καταφέρουν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους.
Μέχρι στιγμής οι φορολογούμενοι που έχουν επανενταχθεί στις παλαιές ρυθμίσεις των 72 και 120 δόσεων, καθώς και όσοι ακολούθησαν το νέο σχήμα των 36 ή 72 δόσεις για τις οφειλές της ενεργειακής κρίσης προσεγγίζουν τους 30.000 όταν τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι θα μπορούσαν πάνω από 200.000 οφειλέτες να επανενταχθούν στις παλαιές ρυθμίσεις. Είναι ενδεικτικό ότι αίτηση για επανένταξη στις παλαιές ρυθμίσεις έχουν υποβάλλει μόνο 20.800 φορολογούμενοι.
Η συμμετοχή είναι ακόμη μικρότερη, στη ρύθμιση για τα χρέη της ενεργειακής κρίσης αφού έχουν υποβάλει αίτηση και έχουν πληρώσει και την πρώτη δόση της ρύθμισης 9.000 φυσικά και νομικά πρόσωπα.
Πάντως, τις επόμενες ημέρες αναμένεται οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ να απευθύνουν στους οφειλέτες να προειδοποίηση να προχωρήσουν σε ρύθμιση των οφειλών τους καθώς σε διαφορετική περίπτωση, θα είναι αντιμέτωποι με αναγκαστικά μέτρα είσπραξης, όπως είναι οι κατασχέσεις λογαριασμών και ακινήτων, αλλά και οι πλειστηριασμοί.
Τέλος χρόνου για ρύθμιση χρεών στους δήμους
Σήμερα ολοκληρώνεται η προθεσμία που έχουν οι οφειλέτες των δήμων προκειμένου να ρυθμίσουν τα χρέη που δημιουργήθηκαν την περίοδο της ενεργειακής κρίσης σε έως και 72 δόσεις αλλά και να υπoβληθούν αιτήσεις από όσους επιθυμούν να επανενταχθούν στην παλαιά ρύθμιση των 100 δόσεων.
Δημοτικά τέλη καθαριότητας και φωτισμού, Τέλος Ακίνητης Περιουσίας, λογαριασμοί ύδρευσης, κλήσεις της Δημοτικής Αστυνομίας που έμειναν απλήρωτα στη σκιά της ενεργειακής κρίσης, μπορούν να τακτοποιηθούν μέχρι τα μεσάνυχτα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα