Τρίτη 27 Ιουνίου 2023

Τι είναι το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας: Οι αρμοδιότητες και η νέα υπουργός


Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προχώρησε - όπως είχε προαναγγείλλει - στη σύσταση ενός νέου υπουργείου, θέτοντας «στο τιμόνι» του τη Σοφία Ζαχαράκη.
Το νέο υπουργικό συμβούλιο ανακοινώθηκε το απόγευμα της Δευτέρας, με το νεοσύστατο υπουργείο Κοινωνικής συνοχής και Οικογένειας να αναλαμβάνει η Σοφία Ζαχαράκη.
Όπως είχε ανακοινώσει προεκλογικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, το νέο υπουργείο θα καλύψει αρμοδιότητες που υπάγονταν στο Εργασίας και άπτονται θεμάτων που έχουν να κάνουν με τις οικογενειακές αλλά και προνοιακές πολιτικές της κυβέρνησης.
Θα είναι το υπουργείο - πυλώνας για να αντιμετωπίσουμε το δημογραφικό, είχε σημειώσει ο πρωθυπουργός. «Αυτό θα συνδυαστεί με μια σειρά κινήτρων για την ισορροπία οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής, με ειδικά προγράμματα και διάθεση κονδυλίων για τη στήριξη συγκεκριμένων πολιτικών για τις οικογένειες και προώθηση της ισότητας στην εργασία μεταξύ ανδρών και γυναικών».
«Ουσιαστικά παίρνουμε, σπάμε το υπουργείο Εργασίας στα δύο και σε αυτό το καινούριο υπουργείο το οποίο δημιουργούμε, προσθέτουμε ύλη η οποία έχει να κάνει με τις οικογενειακές μας πολιτικές. Διότι, όταν συναντήθηκα με τους πολύτεκνους, μου είπαν οι πολύτεκνοι κάτι το οποίο το είχαμε και εμείς αντιληφθεί, γι’ αυτό και το είχαμε προτείνει εδώ και καιρό. Ποιος είναι ο συνομιλητής μας; Μπορεί να είναι μια υφυπουργός στο υπουργείο Εργασίας, αλλά θέλουμε ένα αυτοτελές υπουργείο, το οποίο να μπορεί να ενοποιεί όλα τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με την οικογενειακή πολιτική».
Το βιογραφικό της Σοφίας Ζαχαράκη
Η Σοφία Ζαχαράκη είναι απόφοιτη του τμήματος Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών με μεταπτυχιακές σπουδές στη Συγκριτική Παιδαγωγική και Διοίκηση Ευρωπαϊκών Εκπαιδευτικών Οργανισμών του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Έχει κάνει εξειδίκευση σε θέματα διδασκαλίας Αγγλικών στο Ινστιτούτο Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου του Λονδίνου.
Το 2015 εκπροσώπησε την Ελλάδα στο πρόγραμμα IVLP (International Visitor Leadership Program) ως υπότροφος του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ με θέμα «Ο ρόλος των Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα στην ανασυγκρότηση Οικονομιών».
Έχει εργαστεί ως εκπαιδευτικός σε ιδιωτικά και δημόσια σχολεία. Εργάστηκε για το Υπουργείο Παιδείας στο τμήμα Ευρωπαϊκής Ένωσης και στη Γραμματεία Δια Βίου Μάθησης και Νέας Γενιάς. Διετέλεσε επίσης σύμβουλος του Υπουργού Ανάπτυξης σε θέματα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σχέσεων.
Το Μάρτιο του 2019 ορίστηκε Εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας και τον Ιούλιο του 2019 ορίστηκε Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, αρμόδια για θέματα Α’βαθμιας και Β’βάθμιας εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής.
Τον Ιανουάριο του 2021 ανέλαβε τα καθήκοντα της Υφυπουργού Τουρισμού.
Μιλάει Αγγλικά, Ισπανικά και Γαλλικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα