Πέμπτη 29 Ιουνίου 2023

Λάδι όπως χρυσός: Μέχρι και 14 ευρώ το λίτρο, φόβοι για την επόμενη σοδιά


Το ένα ρεκόρ μετά το άλλο καταγράφουν οι τιμές του ελαιόλαδου. Η μειωμένη παραγωγή που προκλήθηκε κατά κύριο λόγο την τελευταία διετία εξαιτίας της μεγάλης ξηρασίας σε χώρες όπως η Ιταλία και η Ισπανία καθώς και η έλλειψη βροχοπτώσεων το χειμώνα στη χώρα μας οδήγησαν στα ύψη τις τιμές.
Όσον αφορά το χύμα/ ασυσκεύαστο λάδι το Νοέμβρη του 2022 στοίχιζε 5,50 ευρώ το κιλό, ενώ τον Ιούνιο του 2023 έχει φτάσει τα 6,39 ευρώ. Σημειώνεται ότι πέρσι το χύμα λάδι κόστιζε 2,50-3 ευρώ το κιλό.
Όπως αναφέρει στα Dnews η ελαιοπαραγωγός κα. Κολοκάθη Χριστίνα υπάρχει φόβος ότι λόγω, της πρωτόγνωρης για την Ελλάδα μας, έλλειψης βροχοπτώσεων η επόμενη σοδειά υπάρχει πιθανότητα να μην είναι καλή.
«Τα αποθέματα του φετινού λαδιού φαίνεται να μη μας φτάνουν καθώς υπάρχει σοβαρή έλλειψη σε χώρες με μεγάλη δραστηριότητα εξωστρέφειας όπως η Τυνησία, και οι πιο γειτονικές μας, Ιταλία και Ισπανία.



Πιο συγκεκριμένα, η μεγάλη σε διάρκεια ξηρασία και η γενικότερη κλιματική αλλαγή που μας έχουν πλήξει παγκοσμίως, έχουν δημιουργήσει μεγάλη δυσκολία στην ύδρευση των δέντρων με αποτέλεσμα η παραγωγή να μειώνεται σταδιακά αλλά εμφανώς.
Μπορεί να φαίνεται φέτος - για τα ελληνικά δεδομένα- ότι υπάρχει ζήτηση για εξαγωγή λαδιού με τις τιμές να έχουν διπλασιαστεί σε διάστημα 6-7 μηνών. Ωστόσο, δε γίνεται να μην προβληματίζει ότι η τόση έλλειψη βροχοπτώσεων συμπεριλαμβανομένου και της Ελλάδας, ότι θα επηρεάσει έμπρακτα την παραγωγή της επόμενης χρονιάς», δηλώνει στα Dnews.
Φόβοι για την σοδιά του 2024
Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς οι καλλιεργητές φοβούνται το «πλήγμα» των ελαιόδεντρων για τη σοδειά του 2024, καθώς διανύσαμε τον πιο ξηρό Απρίλιο με απουσία βροχών για πάνω από τρεις συνεχόμενους μήνες.
Η παρατεταμένη περίοδος ξηρασίας προκαλεί στρες στα δέντρα με αποτέλεσμα να μην κάνουν σωστό μεταβολισμό και να παρουσιάζονται δυσκολίες κατά την ανθοφορία τους. Κρίνεται απαραίτητο φέτος το πότισμα του εδάφους να ξεκινήσει νωρίτερα απ’ότι συνήθως.



Στα σούπερ μάρκετ
Όσον αφορά τις τιμές του ελαιολάδου στα ράφια των σούπερ μάρκετ ξεπερνούν ακόμα και τα 10 ευρώ το κιλό. Η διαφορά του χύμα με του συσκευασμένου ελαιολάδου είναι αισθητή αφού φτάνει τα 5 ευρώ. Η τιμή του ελαιολάδου εκτοξεύεται όταν το προϊόν είναι βιολογικό ξεκινώντας από τα 14,13 ευρώ το κιλό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα