Τρίτη 27 Ιουνίου 2023

Οι προτεραιότητες του νέου οικονομικού επιτελείου


Η διασφάλιση της επενδυτικής βαθμίδας και όσα θα πρέπει να προηγηθούν θα είναι η άμεση προτεραιότητα των μελών του νέου οικονομικού επιτελείου, που αναλαμβάνουν τις επόμενες μέρες τις "ηλεκτρικές" καρέκλες του υπουργού και του αναπληρωτή υπουργού οικονομικών.
Η διασφάλιση της επενδυτικής βαθμίδας, η οποία έχει ανακηρυχθεί από το 2022 ως "εθνικός στόχος", έχει προεξοφληθεί σε μεγάλο βαθμό από τις αγορές. Πλέον μένει να πιστοποιηθεί επισήμως από τους οίκους αξιολόγησης, οι οποίοι τηρούν στάση αναμονής περιμένοντας τις κινήσεις της νέα κυβέρνησης. Με τη χθεσινή εκλογή της ΝΔ ως αυτοδύναμης κυβέρνησης με ορίζοντα τετραετίας εκπληρώνεται ο κρίσιμος όρος της πολιτικής σταθερότητας. Ωστόσο, αυτό από μόνο του δεν αρκεί για την κρίσιμη αναβάθμιση της οικονομίας.
Το νέο οικονομικό επιτελείο θα πρέπει να δώσει εγγυήσεις για τη διασφάλιση της συνέχισης της μεταρρυθμιστικής οικονομικής πολιτικής 2019 -2023, αλλά και κάποιες πρώτες αποδείξεις στην εφαρμογή της. Με αυτό το δεδομένο ο νέος ΥΠΟΙΚ θα πρέπει να επιμεληθεί με τους επιτελείς του το πρώτο νομοσχέδιο το οποίο θα αποτυπώνει όλα τα μέτρα πολιτικής που εξαγγέλθηκαν κατά την προεκλογική περίοδο, όπως έχει δεσμευτεί ο Πρωθυπουργός.
Θα πρέπει να επίσης να ολοκληρώσει και να παρουσιάσει το νέο νομοσχέδιο για το μισθολόγιο στο δημόσιο, με κλιμακωτές αυξήσεις με πρόνοια για τους χαμηλόμισθους και τις θέσεις ευθύνης. Και οι δύο νόμοι θα εξεταστούν από τους οίκους αξιολόγησης σε ό,τι αφορά τη "συμβατότητά" τους με τους στόχους και το δημοσιονομικό χώρο των επόμενων ετών.
Με την αλλαγή του μήνα θα πρέπει να αρχίσουν να συγκεντρώνονται τα στοιχεία για τον προϋπολογισμό του 2024, ο οποίος θα εκτελεστεί σε μία χρονιά κατά την οποία θα ισχύουν ο νέοι δημοσιονομικοί κανόνες της ΕΕ, όταν και όπως συμφωνηθούν. Κρίσιμα σημεία και για τον επόμενο προϋπολογισμό θα είναι η σταθερά των υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων και η διατήρηση της τροχιάς αποκλιμάκωσης του χρέους.
Το Ταμείο Ανάκαμψης
Το νέο οικονομικό επιτελείο θα πρέπει να κάνει επανεκκίνηση και στις επενδύσεις και τις μεταρρυθμίσεις του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, μετά από περίπου δύο μήνες προεκλογικής περιόδου.
Πιο συγκεκριμένα, ο αναπληρωτής νέος υπουργός οικονομικών θα πρέπει να υπογράψει μέχρι το τέλος Αυγούστου τη νέα δανειακή σύμβαση ύψους 5 δισ. ευρώ η οποία θα χρηματοδοτήσει την ελληνική πρόταση του REpoweEU, μαζί με τα περίπου 780 εκατ. ευρώ που δικαιούται η Ελλάδα από την αρχική κατανομή. Στη συνέχεια θα πρέπει να ολοκληρώσει και να στείλει στις Βρυξέλλες τόσο την πρόταση για το RepowerEU, όσο και τη συνολικότερη πρόταση για την ενδιάμεση αναθεώρηση του ελληνικού προγράμματος Ελλάδα 2.0.
Στο μεταξύ θα πρέπει να επανεξετάσει τους περίπου 370 διαγωνισμούς που βρίσκονται σε εξέλιξη από την αρχή του χρόνου για επενδύσεις του ΤΑΑ, ώστε να προχωρήσουν τα ορόσημα που συνδέονται με την τέταρτη δόση ύψους 3,5 δισ. ευρώ, την οποία θα πρέπει να πάρουμε την επόμενη άνοιξη.
Η πορεία υλοποίησης του ΤΑΑ ενσωματώνει όλο τον αναπτυξιακό αφήγημα της νέας Κυβέρνησης μέχρι και το 2026 - όπως αποτυπώθηκε στο ΠΣΑ 2023 -2026 - ενώ παράλληλα παρακολουθείται στενά τόσο από την Κομισιόν όσο και από τους οίκους αξιολόγησης.
Οι νέοι δημοσιονομικοί κανόνες
Ένα μεγάλο κεφάλαιο για την νέα ηγεσία του ΥΠΟΙΚ θα είναι και οι μεσοπρόθεσμοι δημοσιονομικοί στόχοι μέχρι και το 2026, που θα πρέπει να συμφωνηθούν με την ΕΕ. Οι στόχοι αυτοί θα συμφωνηθούν πάνω στις βασικές κατευθυντήριες αρχές που ανακοίνωσε η Κομισιόν τον περασμένο Μάρτιο.
Παράλληλα, η Ελλάδα θα κληθεί να συμμετάσχει στη διαπραγμάτευση που διεξάγεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τις αλλαγές του Συμφώνου Σταθερότητας. Οι μέχρι τώρα επιδόσεις της οικονομίας δίνουν την ευκαιρία για πρώτη φορά στην Ελλάδα να μπορεί να διαπραγματευτεί με πολύ μεγαλύτερη "αυτοπεποίθηση" από ό,τι τα προηγούμενα χρόνια, με στόχο να κερδίσει τους καλύτερους δυνατούς όρους. capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα