Πέμπτη 29 Ιουνίου 2023

Εφορία: Παράταση για μισθώσεις ακινήτων που έληξαν και δεν δηλώθηκαν


Αδειάζει η κλεψύδρα για τους ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν ανοιχτούς «λογαριασμούς» με την εφορία.
Σύμφωνα με την απόφαση του διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) Γ. Πιτσιλή, παρατείνεται έως τις 31 Ιουλίου, η προθεσμία για τη δήλωση από τους ιδιοκτήτες ακινήτων των μισθωτηρίων που έχουν λήξει έως το τέλος Δεκεμβρίου 2022.
Η εφορία
Εάν η συμφωνία μίσθωσης που έχει υποβληθεί ηλεκτρονικά ή έχει κατατεθεί στη ΔΟΥ «Δήλωση Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας» έχει λυθεί έως τις 31 Δεκεμβρίου 2022, τότε ο εκμισθωτής, με βάση τη νέα προθεσμία, θα πρέπει να δηλώσει την ημερομηνία της λύσης, αλλιώς η συμφωνία της μίσθωσης θεωρείται ότι είναι σε ισχύ.
Ειδικότερα ο εκμισθωτής του ακινήτου θα πρέπει να επισκεφτεί το TAXISnet με τους κωδικούς του και να επιλέξει το «Δήλωση Πληροφοριακών Στοιχείων Μισθώσεων Ακίνητης Περιουσίας». Κατόπιν, θα πρέπει να επιλέξει «Επιλογή» όπου εμφανίζεται η φόρμα υποβολής την οποία θα πρέπει να συμπληρώσει.
Προσοχή! Εάν δεν δηλωθεί η λήξη της μίσθωσης, τότε η συμφωνία μίσθωσης (το μισθωτήριο) θεωρείται ότι είναι σε ισχύ και ο ιδιοκτήτης κινδυνεύει να πληρώσει φόρο για ενοίκια που δεν έχει εισπράξει.
Οι φορολογούμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι σε κάθε περίπτωση έναρξης ή λύσης μιας σύμβασης για τη μίσθωση ακινήτου, ο ιδιοκτήτης υποχρεούται να δηλώσει το γεγονός αυτό, υποβάλλοντας ηλεκτρονικά στην πλατφόρμα της δήλωσης έναρξης ή λήξης μισθωτηρίου μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα. Αν δεν δηλωθεί η λήξη της μίσθωσης, τότε η συμφωνία μίσθωσης (το μισθωτήριο) θεωρείται ότι είναι σε ισχύ. Σημειώνεται ότι οι δηλώσεις συνοδεύονται με το πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης.
Σύμφωνα με το ισχύον καθεστώς το τέλος του επόμενου μήνα από την έναρξη της μίσθωσης θα πρέπει να υποβληθεί ηλεκτρονικά στο σύστημα Τaxisnet το μισθωτήριο συμβόλαιο ακινήτου από τον εκμισθωτή. Ολες οι προφορικές ή έγγραφες, αρχικές ή τροποποιητικές συμφωνίες μίσθωσης γης ή ακινήτων, ανεξαρτήτως ποσού μισθώματος, υποβάλλονται ηλεκτρονικά από τον εκμισθωτή μέσα στον επόμενο μήνα από την έναρξη της μίσθωσης. Ανάλογη υποχρέωση υπάρχει και για την υπεκμίσθωση γης ή ακινήτων, καθώς και για τη δωρεάν παραχώρηση αυτών για την οποία τεκμαίρεται φορολογητέο εισόδημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα