Δευτέρα 26 Ιουνίου 2023

ΑΑΔΕ: Ερχεται ο ψηφιακός «ράμπο» που θα στέλνει... τελεσίγραφα στους οφειλέτες


Φουλάρει τις μηχανές η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων για να τιθασεύσει το ιδιωτικό χρέος βοηθώντας ταυτόχρονα τους οφειλέτες με ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο να αποφύγουν τυχόν κατασχέσεις κινητής και ακίνητης περιουσίας.
Σε αυτή την κατεύθυνση ενεργοποιεί ένα σχέδιο δύο κατευθύνσεων:
  • Την ειδοποίηση των φορολογουμένων που βρίσκονται σε ρυθμίσεις και κινδυνεύουν να τις απωλέσουν.
  • Την ενημερωση όσων έχουν οφειλές προς την εφορία και δεν έχουν κάνει χρήση κάποιας από τις ρυθμίσεις που είναι σε ισχύ.
Ο μηχανισμός προειδοποίησης
Ο σχεδιασμός της ΑΑΔΕ περιλαμβάνει την ενεργοποίηση ενός αυτόματου μηχανισμού που θα ειδοποιεί τους φορολογουμένους που κινδυνεύουν να χάσουν κάποια ρύθμιση. Ο μηχανισμός θα προειδοποιεί κάθε φορολογούμενο που έχει ενεργή ρύθμιση τμηματικής εξόφλησης οφειλών όταν πλησιάζει η ημερομηνία πληρωμής της δόσης, ώστε να είναι συνεπής στην αποπληρωμή της δόσης και να μην κινδυνεύσει να υποστεί τις επιπτώσεις από την απένταξη από τη ρύθμιση οφειλών. Αν ο οφειλέτης απωλέσει τη ρύθμιση, τα μέτρα που έχουν ανασταλεί, συνεχίζονται.
Παράλληλα οι οφειλέτες με «κόκκινα» χρέη προς την εφορία, ήτοι με οφειλές για τις οποίες δεν έγινε καμιά προσπάθεια διευθέτησης, ούτε ένταξης σε κάποια από τις ρυθμίσεις που βρίσκονται σε ισχύ θα ενημερωθούν αρμοδίως για τα χρέη τους, είτε ηλεκτρονικά είτε τηλεφωνικά.
Κατασχέσεις για όσους δεν ανταποκριθούν

Στην περίπτωση που δεν ανταποκριθούν ή αγνοήσουν τις ρυθμίσεις, θα βρεθούν αντιμέτωποι με κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών, εισοδημάτων, περιουσιακών στοιχείων και πλειστηριασμούς.
Η ειδοποίηση έχει ιδιαίτερη βαρύτητα, καθώς οι φορολογούμενοι διατηρούν αποστάσεις από τις ρυθμίσεις των 36, 72 και 120 δόσεων με την προθεσμία να λήγει στα τέλη Ιουλίου.
Τα στοιχεία της ΑΑΔΕ δείχνουν ότι ενώ η πλατφόρμα των αιτήσεων έχει ανοίξει από τις 7 Απριλίου 2023, μόλις 13.773 φορολογούμενοι έχουν υποβάλλει αίτηση για να επανενταχθούν στις παλαιές ρυθμίσεις των 72 και 120 δόσεων και στο νέο σχήμα των 36-72 δόσεων που αφορά χρέη τα οποία δημιουργήθηκαν στη σκιά της ενεργειακής κρίσης.
Συμμόρφωση - ενημερότητα - αναστολή αναγκαστικών μέτρων
Με την υπαγωγή και συμμόρφωση στη ρύθμιση ο οφειλέτης θα λαμβάνει αποδεικτικό ενημερότητας ενώ θα αναστέλλονται η λήψη αναγκαστικών μέτρων και η συνέχιση της διαδικασίας αναγκαστικής εκτέλεσης επί απαιτήσεων, κινητών και ακινήτων.
Κατά το χρονικό διάστημα ισχύος της ρύθμισης, οι κατασχέσεις που έχουν επιβληθεί εις χείρας τρίτων σε βάρος του οφειλέτη δεν καταλαμβάνουν μελλοντικές απαιτήσεις του οφειλέτη έναντι του τρίτου, υπό την προϋπόθεση ότι η κατάσχεση αφορά αποκλειστικά σε χρέη που έχουν ρυθμιστεί κατά τις διατάξεις του παρόντος και γνωστοποιείται στον τρίτο.
Επίσης αναβάλλεται η εκτέλεση της ποινής για το αδίκημα περί μη καταβολής χρεών προς το Δημόσιο ή, εφόσον άρχισε η εκτέλεσή της, διακόπτεται.
Νέα ληξιπρόθεσμα 2,45 δισ. στο 4μηνο του 2023
Τα συνολικά ληξιπρόθεσμα χρέη προς την εφορία έχουν διαμορφωθεί στα 107,7 δισ. ευρώ από 114 δισ. που ήταν στις αρχές Ιανουαρίου, για έναν και μόνο λόγο: γιατί διαγράφηκαν οφειλές άνω των 7 δις ευρώ του ΟΣΕ προς την εφορία μετά από σχετική υπουργική απόφαση.
Ωστόσο, σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία το πρώτο τετράμηνο του έτους τα νέα ληξιπρόθεσμα χρέη που δημιουργήθηκαν ανέρχονται σε 2,45 δισ. ευρώ, εκ' των οποίων τα 2,11 δισ. αφορούν την μη καταβολή φόρων.
Σε σχέση με το πρώτο τετράμηνο της περασμένης χρονιάς καταγράφεται μείωση της συνολικής οφειλής, που είχε διαμορφωθεί στα 3,72 δισ., καθώς είχε περιληφθεί η οφειλή μιας επιχειρηματικής οικογένειας ύψους 800 εκατ. ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα