Παρασκευή 30 Ιουνίου 2023

Αλέξης Τσίπρας: Η συγκίνηση στο Εκτελεστικό και η κούρσα για την καρέκλα του προέδρου στον ΣΥΡΙΖΑ


Με μία δραματική ανατροπή της τελευταίας στιγμής, όπως αυτές που συνήθιζε παλιότερα, ο Αλέξης Τσίπρας διέψευσε τα ρεπορτάζ των τελευταίων ημερών, ωρών, ή και λεπτών και έκανε τη μεγάλη έκπληξη, αναιρώντας την απόφαση που είχε πάρει την Κυριακή να θέσει υποψηφιότητα για την διεκδίκηση της προεδρίας του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ακόμη περισσότερο όσους τον καλούσαν να τον «τελειώσει» και να προχωρήσει σε ένα προσωποπαγές πολιτικό σχήμα.
Εμφανώς συγκινημένος, με έντονη διάθεση επισκόπησης 15 έντονων πολιτικά ετών, αλλά και με ιδιαίτερη έγνοια για την ανάγκη ριζικής ανασυγκρότησης του κόμματος του, ξεκαθάρισε ότι θα παραμείνει παρών, αλλά με άλλους όρους στο εξής και ταυτόχρονα σφύριξε την έναρξη της κούρσας της διαδοχής στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ…
Στα όργανα, αλλά όχι εισηγητής

Σύμφωνα με πληροφορίες, το κλίμα ήταν ιδιαίτερα φορτισμένο όταν ανακοίνωσε την απόφαση του κατά τη συνεδρίαση του διευρυμένου Εκτελεστικού Γραφείου και οι τοποθετήσεις των περισσοτέρων περιστράφηκαν γύρω από παλιές πολιτικές και μη ιστορίες, με την πλειοψηφία των μελών του οργάνου να σέβονται την προειδοποίηση ότι η επιλογή του ήταν αμετάκλητη.
Ωστόσο, ιδιαίτερη σημασία έχει ότι ο κύριος Τσίπρας φέρεται να εξέφρασε με ιδιαίτερη έμφαση την πρόθεση του να συμμετέχει στα όργανα, να συμβουλεύει και να βοηθάει κι ας μην εκκινεί στο εξής από τη θέση του ηγέτη, κάτι που ξεκαθάρισε υπογραμμίζοντας ότι δεν θα είναι αυτός που θα κάνει της εισηγήσεις στα όργανα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από το στενό περιβάλλον του πρώην προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, τις προηγούμενες μέρες, τονίζονταν ότι η έντονη αγωνία του στη διαδικασία λήψης της απόφασης του ήταν τα κοινωνικά στρώματα που εκπροσωπούσε τα τελευταία χρόνια ο ΣΥΡΙΖΑ και η ανάγκη τους για την ανάκαμψη του.
Οι «πρωταγωνιστές» της διαδοχής
Πάντως, στην Κουμουνδούρου, πέρα από το φορτισμένο κλίμα, έχει ανοίξει για τα καλά το πόκερ των μνηστήρων της καρέκλας του προέδρου, με τις παρασκηνιακές διεργασίες να είναι ήδη πυρετώδεις, αλλά χωρίς μέχρι στιγμής να εκφράζονται δημόσια προθέσεις. Τα ονόματα που κατά καιρούς έχουν ακουστεί ότι θα είχαν χαρακτηριστικά ηγετικής φυσιογνωμίας και ενδεχομένως να ενδιαφέρονταν είναι διάφορα.
Από την κεντρική τάση των λεγόμενων «6+6» οι Έφη Αχτσιόγλου και Αλέξης Χαρίτσης, οι οποίοι διαθέτουν επικοινωνιακά, οργανωτικά και τεχνοκρατικά προσόντα. Από τη «ΡΕΝΕ» , η οποία βρίσκεται επίσης στο κέντρο της πολιτικής γεωγραφίας του κόμματος, έχει αναδειχθεί το τελευταίο διάστημα ο Διονύσης Τεμπονέρας, ο οποίος έχει αφήσει θετικές εντυπώσεις για τον συγκροτημένο λόγο του. Από την πλευρά της αριστερόστροφης «Ομπρέλας», ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θεωρείται ο ωριμότερος πολιτικά και φαίνεται να έχει το προφίλ μιας έντιμης αξιοπιστίας και αποτελεσματικότητας, δεδομένου και του ρόλου του για την έξοδο από τα μνημόνια. Από την πλευρά της «Κίνησης Μελών», που έχει και τη μεγαλύτερη οργανωτική δύναμη, η Ρένα Δούρου και ο Παύλος Πολάκης αναγνωρίζονται από αρκετό κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ ότι έχουν δώσει αιματηρές μάχες με τη ΝΔ και το σύστημα εξουσίας της.
Προφανώς, όλα τα παραπάνω πρόσωπα έχουν και σημαντικά αρνητικά χαρακτηριστικά, τα οποία θα εκτεθούν στη δημοσιότητα κατά τη, μάλλον σύντομη χρονικά, περίοδο ανάδειξης νέας ηγεσίας. Σε κάθε περίπτωση, αρνητικά και θετικά θα μπουν στο μεγεθυντικό φακό και θα αξιολογηθούν μέχρι να αποφασιστεί πιο από αυτά τα στελέχη θα μπορούσε να έχει πρωθυπουργήσιμο προφίλ, το οποίο είναι, μάλλον, το βασικότερο κριτήριο ανάδειξης νέου προέδρου, δεδομένου ότι είναι και το βασικό χαρακτηριστικό που πρέπει να έχει ο επόμενος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να τον μετατρέψει ξανά σε κόμμα εξουσίας.
Το χρονοδιάγραμμα και οι προσωρινές θέσεις
Σε ότι αφορά τις διαδικασίες, το τοπίο παραμένει εξαιρετικά θολό, αλλά δεν θεωρείται απίθανο να συνεδριάσει η Πολιτική Γραμματεία του κόμματος γύρω στο Σάββατο. Σε σχέση με το πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος (ψηφίζεται από τα μέλη της), ακόμη δεν έχει ξεκαθαριστεί αν θα πρέπει να γίνει με ανταγωνισμό προσώπων ή με συναίνεση όλων των πλευρών.
Για αυτή τη θέση η έμπειρη κοινοβουλευτικά Όλγα Γεροβασίλη και ο δυνατός ρητορικά Νάσος Ηλιόπουλος θεωρούνται πρόσωπα που, δεδομένου ότι φέρονται να ξεκαθαρίζουν πως δεν θα διεκδικήσουν την προεδρία, ενδεχομένως να μπορούσαν να ηγηθούν στο σύντομο διάστημα μέχρι την ανάδειξη νέου προέδρου.
Αυτό το τελευταίο είναι εξαιρετικά πιθανό να διαρκέσει μέχρι το σαββατοκύριακο 9-10 Σεπτεμβρίου, δεδομένου ότι το επόμενο θα είναι αυτό της παρουσίας του (νέου) αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη ΔΕΘ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα