Τετάρτη 28 Ιουνίου 2023

ΥΠΟΙΚ: Παράθυρο για μείωση φορολογικών συντελεστών με πάταξη φοροδιαφυγής - Τα πρώτα μέτρα που εξετάζονται


Η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής μπορεί να ανοίξει υπό προϋποθέσεις τον δρόμο για μείωση των φορολογικών συντελεστών και ελάφρυνση των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων εντός της τετραετίας ήταν το μήνυμα που εξέπεμψαν χθες ο νέος «Τσάρος» της Οικονομίας Κωστής Χατζηδάκης αλλά και ο αρμόδιος υφυπουργός για την φορολογική πολιτική Χάρης Θεοχάρης.
Κατά τη διάρκεια της τελετής παράδοσης παραλαβής, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για περαιτέρω μείωση της φορολογίας εφόσον παταχθεί η φοροδιαφυγή. «Πέρα από την κοινωνική δικαιοσύνη η οποία προωθείται με την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, περαιτέρω πρόοδος σε αυτό τον τομέα, θα μας βοηθήσει, επίσης, να μειώσουμε παραπάνω τη φορολογία. Η αντιμετώπιση της μαύρης οικονομίας είναι προς όφελος όλων των πολιτών και των επιχειρήσεων που σέβονται τους νομοθετημένους κανόνες» είπε ο κ. Χατζηδάκης.
Αλλά και ο αρμόδιος υφυπουργός Χάρης Θεοχάρης μιλώντας για τους βασικούς στόχους της θητείας του ανέφερε μεταξύ άλλων την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και τη μείωση των φορολογικών συντελεστών.
Κλειδί η φοροδιαφυγή
Βασικές προϋποθέσεις για τη μείωση των φορολογικών βαρών είναι να περιοριστούν οι δίοδοι προς την φοροδιαφυγή μέσα από την ανάπτυξη μιας σειράς εργαλείων, όπως είναι η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS και η αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης, αλλά και να μη διαταραχθεί η δημοσιονομική ισορροπία.
Σε κάθε περίπτωση, όλα θα εξαρτηθούν από τα δημοσιονομικά περιθώρια και τις αντοχές της οικονομίας αλλά και τους δημοσιονομικούς κανόνες που θα επιβληθούν από τους Ευρωπαίους μετά το τέλος της ρήτρας διαφυγής, βάσει των οποίων η χώρα θα πρέπει να επιτυγχάνει κάθε χρόνο υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα.
Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγο καιρό ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας είχε δηλώσει ότι η φοροδιαφυγή ανέρχεται σε 60 δισ. ευρώ ετησίως, υπογραμμίζοντας ότι τα εισοδήματα τα οποία δηλώνουμε, είναι 80 δισεκατομμύρια, ενώ η κατανάλωση η οποία δηλώνεται, είναι 140 δισεκατομμύρια.
Σήμερα, τα φυσικά πρόσωπα με εισοδήματα από μισθούς, συντάξεις, επιχειρηματική δραστηριότητα φορολογούνται με συντελεστές από 9% (για τα πρώτα 10.000 ευρώ εισοδήματος) έως και 44% (για εισοδήματα άνω των 40.000 ευρώ), με ενδιάμεσους συντελεστές 22%, 28% και 36%, οι οποίοι επιβάλλονται κλιμακωτά για κάθε επιπλέον 10.000 ευρώ εισοδήματος (από 10.001 έως και 20.000, από 20.001 έως και 30.000 και από 30.001 έως και 40.000 ευρώ αντίστοιχα).
Επί τάπητος τα πρώτα μέτρα
Με την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής να ανάγεται σε βασική προτεραιότητα, στο νέο οικονομικό επιτελείο φαίνεται ότι ήδη υπάρχουν σκέψεις για παρεμβάσεις.
Σε αυτές θα περιλαμβάνονται:
  • η επανεξέταση του μέτρου της φορολοταρίας,
  • διορθώσεις στο ΜyData,
  • αναμόρφωση κινήτρων φορολογικής συμμόρφωσης αλλά και
  • απλοποίηση διαδικασιών.
Παράλληλα, θα επανεξεταστούν και οι εκπτώσεις που παρέχονται από το φορολογητέο εισόδημα e-αποδείξεων από κλάδους με ροπή προς την φοροδιαφυγή.
Στον αντίποδα, φαίνεται να προχωρά η χρήση της εφαρμογής Appodixi με επιβράβευση για τους φορολογούμενους που καταγγέλλουν περιπτώσεις φοροδιαφυγής.
Στο ΥΠΟΙΚ οι αναπτυξιακές αρμοδιότητες του υπ. Ανάπτυξης
Σχεδόν όλες οι αναπτυξιακές αρμοδιότητες από το υπουργείο Ανάπτυξης μεταφέρονται στο Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας. όπως προβλέπεται στο Προεδικό διάταγμα που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης. γεγονός που αποδεικνύει τη μεγάλη σημασία που δίνει η κυβέρνηση στην αξιοποίηση όλων χρηματοδοτικών εργαλείων για την ενίσχυση της ανάπτυξης και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
Συγκεκριμένα, πέρα από το ΕΣΠΑ και τα ΣΔΙΤ, μεταφέρεται και η εποπτεία οργανισμών όπως το ΚΕΠ, η ΜΟΔ, η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα.
Πιο αναλυτικά, όπως ορίζει το ΦΕΚ, από το Υπουργείο Ανάπτυξης μεταφέρονται στο Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών:
  • η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Επενδύσεων και Εταιρικού Συμφώνου για το Πλαίσιο Ανάπτυξης (ΕΣΠΑ) του Υπουργείου Ανάπτυξης,
  • οι Ειδικές Υπηρεσίες που υπάγονται στον Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ, στον Ειδικό Γραμματέα Διαχείρισης Προγραμμάτων Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Αναπτύξεως και Ταμείου Συνοχής
  • η Μονάδα Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ)
  • το Τμήμα Διεθνών Χρηματοδοτικών Οργανισμών και Αναπτυξιακών Τραπεζών
  • η Ειδική Υπηρεσία Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης
  • η εποπτεία ή/και υποστήριξη, σύμφωνα με τις ειδικότερες κατά περίπτωση διατάξεις: των νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου (i) Kέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) και (ii) Κέντρο Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Οικονομικού Δικαίου (ΚΔΕΟΔ) των ανωνύμων εταιρειών: (i) Μονάδα Οργάνωσης της Διαχείρισης Αναπτυξιακών Προγραμμάτων Α.Ε. (ΜΟΔ), (ii) Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Α.Ε. (iii) Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων Α.Ε
Το ΦΕΚ επίσης προβλέπει τη σύσταση νέων γραμματειών αλλά και την κατάργηση υφισταμένων. Προβλέπεται η σύσταση Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Περιουσίας, καθώς και αντίστοιχη θέση Γενικού Γραμματέα, με αρμοδιότητες τις (α) υπαγόμενες στην πρώην Γενική Γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας υπηρεσίες, (β) τη Διεύθυνση Εκκαθαρίσεων και Ειδικών Οικονομικών Θεμάτων της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών (γ) τη Μονάδα Αποκρατικοποιήσεων, Διαχείρισης Κινητών Αξιών και Επιχειρησιακού Σχεδιασμού.
Ακόμα, συστήνεται Γενική Γραμματεία Χρηματοπιστωτικού Τομέα και Διαχειρίσεως Ιδιωτικού Χρέους και αντίστοιχη θέση Γενικού Γραμματέα.
Η Γενική Γραμματεία Οικονομικής Πολιτικής μετονομάζεται σε Γενική Γραμματεία Οικονομικής Πολιτικής και Στρατηγικής, ενώ η Γενική Γραμματεία Φορολογικής Πολιτικής και Δημόσιας Περιουσίας μετονομάζεται σε Γενική Γραμματεία Φορολογικής Πολιτικής.
Επίσης κατάργηση προβλέπεται για την Ειδική Γραμματεία Διαχειρίσεως Ιδιωτικού Χρέους και την Ειδική Γραμματεία Δημοσιονομικών Ελέγχων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα