Τετάρτη 28 Ιουνίου 2023

Το «κλειδωμένο» market pass, η νέα αύξηση στις συντάξεις και η έκπληξη με χειμωνιάτικο κοινωνικό μέρισμα


Με την οικονομία να πηγαίνει καλύτερα, τα οικονομικά στοιχεία αφήνουν περιθώριο στήριξης σε συνταξιούχους και ασθενέστερους. Τα δεδομένα μέτρα στήριξης που παίρνουν παράταση και αυτά που βρίσκονται στο τραπέζι.
Ορκίστηκε η νέα κυβέρνηση Μητσοτάκη και οσονούπω οι νέοι υπουργοί θα πιάσουν δουλεία. Ήδη οι προκλήσεις το επόμενο διάστημα είναι μεγάλες αλλά ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει βάλει ψηλά τον πήχη των προσδοκιών.
Τα μέτρα που έρχονται και αυτά που έχουν κλειδώσει
Ο κ. Μητσοτάκης έχει ουσιαστικά προαναγγείλει επέκταση του market pass, ενώ έχει προϊδεάσει μέσα από συνεντεύξεις του κατά την προεκλογική περίοδο πώς η καλύτερη πορεία της οικονομίας είναι πολύ πιθανό να δώσει την δυνατότητα για νέα στήριξη στο τέλους του χρόνου στους ασθενέστερους, μεταξύ των οποίων και στους συνταξιούχους.
Από κει και πέρα ο οδικός χάρτης της νέας κυβέρνησης όσον αφορά την υλοποίηση των οικονομικών της δεσμεύσεων, περιλαμβάνει αύξηση από 1-1-2024 στις συντάξεις, αλλά και στήριξη και το επόμενο έτος σε όσους έχουν προσωπική διαφορά, καθώς και νέο μισθολόγιο με αυξήσεις για τους δημόσιους υπαλλήλους από 1-1-2024 αρχής γενομένης από τα οικογενειακά επιδόματα και με έμφαση στις θέσεις ευθύνης.
Επίσης, νέα αύξηση του κατώτατου μισθού το 2024, στο πλαίσιο της δέσμευσης ότι θα φθάσει σταδιακά στα 950 ευρώ στο τέλος της 4ετίας, αύξηση του αφορολόγητου κατά 1.000 ευρώ για οικογένειες με παιδιά από 1-1-2024, μείωση των τεκμηρίων διαβίωσης κατά 30% από 1-1-2025, ενώ ο ορίζοντας για κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος είναι το τέλος της τετραετίας., με πρώτη μείωση το 2025 κατά 20% και κατά 30% το 2026.
Τέλος, αναμένεται να επαναληφθεί το έκτακτο επίδομα σε συνταξιούχους που έχουν προσωπική διαφορά ενώ δεν αποκλείεται, εφόσον το επιστρέψουν τα οικονομικά δεδομένα, γύρω στα Χριστούγεννα να υπάρξει ένα έκτακτο επίδομα όπως το κοινωνικό μέρισμα που δόθηκε και την ίδια περίοδο πέρσι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα