Πέμπτη 29 Ιουνίου 2023

Ανοίγουν οι ρυθμίσεις χρεών σε 36-72 και 120 δόσεις


Στην αλλαγή των όρων για την επανένταξη στις ρυθμίσεις των 36 ή 72 δόσεων και 120 δόσεων, θα προβεί η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, καθώς διαπιστώνεται ότι δεν «τραβάνε».
Οι ασφυκτικοί περιορισμοί και οι όροι που περιέχει η σχετική νομοθετική διάταξη έχει αφήσει έξω από τις ρυθμίσεις εκατοντάδες χιλιάδες οφειλέτες που θα ήθελαν να ρυθμίσουν, αλλά δεν μπορούν.
Αντίθετα, στις ρυθμίσεις επανεντάχθηκαν ελάχιστος αριθμός οφειλετών, περίπου 10.000, ενώ έμειναν έξω περίπου 180.000 ΑΦΜ.
Στο πλαίσιο αυτό και καθώς τα χρέη προς την Εφορία διογκώνονται κάθε μήνα ξεπερνώντας τα 115 δισ. ευρώ, το ΥΠΟΙΚ σε συνεργασία με την ΑΑΔΕ, θα ελαστικοποιήσουν τους όρους για την επανένταξη στις ρυθμίσεις.
Η προθεσμία για την επανένταξη στις ρυθμίσεις των 36-72 και 120 δόσεων λήγει στις 31 Ιουλίου, αλλά επειδή δεν νόημα να παραμένει ανοιχτή αυτή η διαδικασία, υπηρεσιακά στελέχη της ΑΑΔΕ και του υπουργείου Οικονομικών θα εισηγηθούν στη νέα πολιτική ηγεσία οι αλλαγές στους όρους να γίνουν νωρίτερα, πριν τη λήξη της προθεσμίας.
Που κολλάνε οι 120 δόσεις
Ειδικότερα σε ότι αφορά στη ρύθμιση για την επανένταξη στις 120 δόσεις, το βασικό πρόβλημα είναι η πρόβλεψη του νόμου ότι για τη επανένταξη θα πρέπει να καταβάλουν εφάπαξ συσσωρευμένες προσαυξήσεις.
Συγκεκριμένα, τα συνολικά ποσά οφειλών που καλούνται να εξοφλήσουν για να επανενταχθούν στις απωλεσθείσες ρυθμίσεις είναι αισθητά αυξημένα σε σχέση με τα αρχικά χρέη τους, λόγω επιβάρυνσης και με τις προσαυξήσεις που αναλογούν και συσσωρεύτηκαν κατά το διάστημα απώλειας των ρυθμίσεων.
Η αποτυχία των 36-72 δόσεων
Τον ίδιο βαθμό αποτυχίας έχει και η επανένταξη στις ρυθμίσεις των χρεών προς την Εφορία σε έως και 36 ή 72 μηνιαίες δόσεις.
Ο αριθμός των φορολογουμένων που κατάφεραν να υπαχθούν δεν υπερβαίνει τους 5.500 και το συνολικό ποσό οφειλών που έχει ρυθμιστεί είναι περίπου 135 εκατ. ευρώ.
Ο λόγος είναι, ότι η ρύθμιση αφορά μόνο φορολογούμενους που δεν είχαν εκκρεμότητες με αρρύθμιστα ληξιπρόθεσμα χρέη την 1η-11-2021, αλλά μετά την ημερομηνία αυτή άρχισαν να αντιμετωπίζουν προβλήματα ρευστότητας και να μην μπορούν να αντεπεξέλθουν στις τρέχουσες φορολογικές τους υποχρεώσεις.
Το ΥΠΟΙΚ, έθεσε ως βασική προϋπόθεση για την υπαγωγή στη συγκεκριμένη ρύθμιση, η μη ύπαρξη την 1η-11-2021 οποιουδήποτε ύψους αρρύθμιστης ληξιπρόθεσμης οφειλής στην Εφορία.
Δηλαδή για να υπαχθεί ένας φορολογούμενος στη ρύθμιση αυτή δεν πρέπει να χρωστούσε ούτε ένα σεντς του ευρώ ληξιπρόθεσμου χρέους στην Εφορία την 1η-11-2021 ή, αν χρωστούσε οποιουδήποτε ύψους τέτοια οφειλή, να την είχε ήδη ενταγμένη, την συγκεκριμένη ημερομηνία, σε κάποια ρύθμιση.
Επιπλέον, τα χρέη που μπορούν να ρυθμιστούν σε έως και 36 ή 72 μηνιαίες δόσεις είναι μόνο αυτά που κατέστησαν ληξιπρόθεσμα μετά την 1η-11-2021 και μέχρι την 1η-2-2023.
Στο πλαίσιο αυτό, η αναβίωση των δύο ρυθμίσεων στέφθηκε με απόλυτη αποτυχία και τώρα, η νέα ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, σχεδιάζει να διευρύνει τη ρύθμιση, ώστε να ενταχθούν περισσότεροι οφειλέτες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα