Πέμπτη 29 Ιουνίου 2023

Ακρίβεια: Ερχεται διπλή παρέμβαση για στήριξη των εισοδημάτων που πλήττονται

Διπλή και άμεση παρέμβαση σχεδιάζει η κυβέρνηση το αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα, η οποία θα έχει έναν κοινό στόχο που δεν θα είναι άλλος από την στήριξη των εισοδημάτων προκειμένου να ανταπεξέλθουν στις αυξημένες τους υποχρεώσεις λόγω της εντεινόμενης ακρίβειας στα βασικά είδη διατροφής, που προχωρεί στην αφαίμαξη των εισοδημάτων.
Η πρώτη χρονικά παρέμβαση θα είναι αυτή που θα έρθει μέσα από το φορολογικό νομοσχέδιο που θα έρθει άμεσα στην Βουλή και θα ψηφιστεί πριν τις θερινές διακοπές. Αυτή θα περιέχει μεταξύ των άλλων την αύξηση του αφορολόγητου 1.000 ευρώ για κάθε παιδί, αλλά και την μείωση του ΕΝΦΙΑ για όσους ασφαλίσουν το σπίτι τους, έναντι φυσικών καταστροφών.
Συγκεκριμένα όπως έχει δεσμευθεί η κυβέρνηση προεκλογικά θα έρθει η αύξηση του αφορολόγητου ορίου κατά 1.000 ευρώ για πάνω από 700.000 φορολογουμένους.
Πριν τον Αύγουστο η ψήφιση του νομοσχεδίου
Μάλιστα όπως τόνισε χτες ο Πρωθυπουργός, «πριν από τις θερινές διακοπές θα έχει ψηφιστεί το πρώτο νομοσχέδιο που θα αποτυπώνονται οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης και θα αφορά το 2024, με πολλές από αυτές θα έχουν θετικό αντίκτυπο στα εισοδήματα των πολιτών».
Πρακτικά, με την αύξηση αυτή το αφορολόγητο όριο θα διαμορφωθεί σε:
  • 10.000 από 9.000 ευρώ που ισχύει σήμερα για φορολογουμένους με ένα εξαρτώμενο τέκνο.
  • 11.000 από 10.000 ευρώ για τους φορολογουμένους με δύο παιδιά.
  • 12.000 από 11.000 ευρώ για όσους έχουν τρία εξαρτώμενα παιδιά.
  • 13.000 από 12.000 ευρώ για τους φορολογουμένους με τέσσερα εξαρτώμενα παιδιά.
Για τους φορολογουμένους χωρίς παιδιά το αφορολόγητο όριο παραμένει στα 8.636 ευρώ.
Επίσης θα αυξηθούν τα επιδόματα για τους δημοσίους υπαλλήλους, ενώ θα μονιμοποιηθεί το μέτρο της μηδενικής συμμετοχής στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των πρώην δικαιούχων του ΕΚΑΣ.
Επίσης θα προβλέπεται και η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10% σε εκείνους που θα προχωρήσουν στην ασφάλιση του ακινήτου για φυσικές καταστροφές.
Τα παραπάνω θα υλοποιηθούν από την αρχή του 2024 και θα επηρεάσουν τα εισοδήματα που θα αποκτηθούν του χρόνου.
Παράταση στο market pass
Παράλληλα έχει κλειδώσει και θα ανακοινωθεί άμεσα η παράταση του μέτρου του market pass, για ένα 6μηνο. Αρχικά η παράταση θα είναι για τρεις μήνες και θα υπάρχει πρόβλεψη για αυτόματη παράταση για άλλους τρεις μήνες, δηλαδή έως το τέλος του έτους εφόσον δεν μεταβληθούν οι συνθήκες στο μέτωπο της ακρίβειας.
Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι παρεμβάσεις αυτές θα είναι στοχευμένες και θα αφορούν εκείνους που πραγματικά πλήττονται από την συνεχιζόμενη ακρίβειας, κυρίως στα ήδη διατροφής.
Το μέτρο είναι πιθανό να είναι διαφοροποιημένο, δηλαδή να αφορά περισσότερους και με μεγαλύτερα ποσά.
Τέλος θα συνεχιστεί και το μέτρο με το καλάθι του νοικοκυριού, που σε γενικές γραμμές κρίνεται ως πετυχημένη παρέμβαση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα