Τετάρτη 28 Ιουνίου 2023

Ψηφιακό ευρώ: Πρόταση νόμου παρουσίασε η Κομισιόν - Ο ρόλος των τραπεζών

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) χαιρέτισε τη σημερινή ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη νομοθετική πρότασή της σχετικά με το ψηφιακό ευρώ.
Η πρόταση της Κομισιόν προβλέπει ότι το ψηφιακό ευρώ θα αποτελεί καθολικό μέσο πληρωμών σε όλη την Ευρωζώνη, θα είναι δηλαδή νόμιμο μέσο πληρωμών όπως είναι σήμερα τα χαρτονομίσματα και τα κέρματα του ευρώ.
Το ψηφιακό ευρώ δεν θα αντικαταστήσει τα μετρητά, αλλά θα συνυπάρχει με αυτά ως μέσο πληρωμών. «Τα μετρητά θα παραμείνουν διαθέσιμα ευρέως», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις, κατά την παρουσίαση της νομοθετικής πρότασης
Εύκολη η πρόσβαση στο ψηφιακό ευρώ
Η πρόταση προβλέπει ακόμη ότι οι πολίτες θα μπορούν να αποκτούν τα ψηφιακά ευρώ μετά από αίτημα στις τράπεζές τους, διευκολύνοντας την πρόσβαση σε αυτά. Η χρήση των υπηρεσιών του θα είναι δωρεάν, ενώ δεν θα υπάρχουν πληρωμές υψηλών προμηθειών από τους εμπόρους. .
Επιπλέον, η νομοθετική διάταξη στηρίζει έναν υψηλό βαθμό απορρήτου και προστασίας των δεδομένων των χρηστών και θα επιτρέπονται οι offline πληρωμές σε ψηφιακά ευρώ για να διασφαλίζεται το απόρρητο όπως και στις συναλλαγές με μετρητά.
«Τα προσωπικά στοιχεία θα προστατεύονται πλήρως. Οι τράπεζες, ούτε καν η ΕΚΤ, δεν θα βλέπουν ή δεν θα μπορούν να ανιχνεύσουν τα προσωπικά δεδομένα των συναλλασσόμενων», δήλωσε ο Ντομπρόβσκις.
Ο ρόλος των τραπεζών
«Το ψηφιακό ευρώ θα προσφέρει ευκαιρίες και στις τράπεζες, επιτρέποντας σε αυτές να αναπτύξουν και να παρέχουν καινοτόμες υπηρεσίες στους πελάτες τους, πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι θα υπάρχει ένα όριο στο ποσό των ψηφιακών ευρώ που θα μπορούν να αποθηεύουν οι πολίτες σε εφαρμογές τους για να προστατευθεί η χρηματοπιστωτική σταθερότητα και να αποφευχθούν σημαντικές εκροές καταθέσεων από τις τράπεζες.
«Οσοι επιθυμούν να πληρώσουν πάνω από το όριο αυτό θα μπορούν να το κάνουν με τη σύνδεση του ψηφιακού πορτοφολιού με τον τραπεζικό λογαριασμό τους», σημείωσε ο αντιπρόεδρος.
«Το ευρώ είναι το πιο απτό σύμβολο ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης… Χαίρει μεγάλης εκτίμησης και εμπιστοσύνης από τους πολίτες. Προσβλέπουμε να συνεχισθεί η συνεργασία με άλλους ευρωπαϊκούς θεσμούς για το ψηφιακό ευρώ ώστε να διασφαλίσουμε ότι το νόμισμά μας είναι κατάλληλο για την ψηφιακή εποχή», δήλωσε η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.
Τον Οκτώβριο η απόφαση για την επόμενη φάση
Η διερευνητική φάση για την καθιέρωση του ψηφιακού ευρώ θα ολοκληρωθεί τον Οκτώβριο και το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ θα αποφασίσει στη συνέχεια αν θα προχωρήσει στην επόμενη φάση του εγχειρήματος, κατά την οποία θα δοκιμαστούν τεχνικές λύσεις και θα υπάρξουν συμφωνίες με επιχειρήσεις.
Η ΕΚΤ θα λάβει μία πιθανή απόφαση για την έκδοση του ψηφιακού ευρώ αφού πρώτα εγκριθεί η νομοθετική διάταξη της Κομισιόν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα