Τετάρτη 28 Ιουνίου 2023

Νέα μελέτη: Έτσι θα κρατήσετε μακρυά τα ενοχλητικά κουνούπια


Σύμφωνα με νέα έρευνα ορισμένοι άνθρωποι είναι πραγματικά μαγνήτες κουνουπιών. Αυτό διαπίστωσε ο Μακένιμαν και το τεκμηρίωσε στην πρόσφατη μελέτη του που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Current Biology». Τα κουνούπια ανταποκρίνονται διαφορετικά στις χημικές ουσίες που συνθέτουν το σύνολο της μυρωδιάς του κάθε ατόμου και θεωρούν κάποια πιο ορεκτικά από άλλα.
«Μπορεί να υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που επηρεάζουν τη σύνθεση της μυρωδιάς σας συμπεριλαμβανομένης της διατροφής, της γενετικής και της φυσιολογίας σας. Όλα αυτά τα πράγματα θα μπορούσαν ενδεχομένως να επηρεάσουν τους τύπους των μορίων που εκπέμπει το ανθρώπινο σώμα και να επηρεάσουν επίσης τη σύνθεση του μικροβιώματος που ζει φυσιολογικά στο δέρμα μας», σημείωσε ο ερευνητής.
Ωστόσο υπάρχει ένα γενικό μοτίβο στην ικανότητα των εντόμων να μας εντοπίζουν.
«Πρώτα σας μυρίζουν, μετά σας βλέπουν, και στη συνέχεια, όταν είναι αρκετά κοντά, ίσως σε απόσταση ενός μέτρου, μπορούν να ανιχνεύσουν θερμικά στοιχεία που διαχέονται από το δέρμα σας», είπε ο επιστήμονας στο CNN. Μία από τις πιο σημαντικές μυρωδιές που προσελκύει τα κουνούπια από μακριά είναι το διοξείδιο του άνθρακα, το αέριο που εκπνέουμε όταν αναπνέουμε.
Πώς να αποφύγετε τα τσιμπήματα κουνουπιών
Υπάρχουν διάφορες συσκευές και σπρέι που υπόσχονται προστασία από τα κουνούπια. Τα νεόφερτα gadget, όπως οι συσκευές απώθησης κουνουπιών με υπερήχους, δεν υποστηρίζονται απαραίτητα από την έρευνα και την επιστήμη και είναι κατά κάποιο τρόπο απλά εκεί έξω στην αγορά», δήλωσε η δρ Κρίστεν Χίλι, αναπληρώτρια καθηγήτρια εντομολογίας στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Λουιζιάνα και πρόεδρος της Αμερικανικής Ένωσης Ελέγχου Κουνουπιών. «Δεν θα εμπιστευόμουν ποτέ ένα προϊόν που λέει ότι είναι 100% αποτελεσματικό στην εξόντωση των κουνουπιών», τόνισε.
Οι συσκευές που ψεκάζουν εντομοαπωθητικό σε μεγαλύτερη έκταση μπορεί να είναι αποτελεσματικές, αλλά ο Μακένιμαν τονίζει ότι πρόκειται για εντομοκτόνα. Είναι πραγματικά σημαντικό να εφαρμόζουμε εντομοαπωθητικό με συστατικά όπως το DEET και η πικαριδίνη όσο το δυνατόν περισσότερο κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, συστήνουν οι δυο ερευνητές. Για τους ανθρώπους που προτιμούν τα βοτανικά προϊόντα, συνιστά το έλαιο ευκαλύπτου λεμονιού.
Για να κρατήσετε τα κουνούπια έξω από το σπίτι σας, τοποθετήστε σίτες στα παράθυρά σας και βάλτε τον ανεμιστήρα ή το κλιματιστικό να λειτουργεί τη νύχτα. Απομακρύνετε τα σκουπίδια και αποστραγγίστε τα στάσιμα νερά στην αυλή σας σε εβδομαδιαία βάση για να αποτρέψετε την εκκόλαψη των αυγών των κουνουπιών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα