Σάββατο 22 Ιανουαρίου 2011

Σε τεντωμένο σκοινί η Αλβανία

Σφοδρή αντιπαράθεση κυβέρνησης- αντιπολίτευσης μετά τις αιματηρές ταραχές
Τραυματισμένος διαδηλωτής στη χθεσινή αιματηρή διαδήλωση στα ΤίραναΟξύνεται επικίνδυνα το πολιτικό κλίμα στην Αλβανία, μία ημέρα μετά τις αιματηρές ταραχές που κόστισαν τη ζωή σε τέσσερις διαδηλωτές. Η αντιπολίτευση κατηγορεί ευθέως την κυβέρνηση για τις δολοφονίες, με τον Μπερίσα να απαντά ότι ο ηγέτης των Σοσιαλιστών, Έντι Ράμα, «εξυφαίνει σενάρια Τυνησίας».
Ο Ράμα από την πλευρά του κατηγόρησε τον υπουργό Εσωτερικών, Λουλζίμ Μπασά για κατάχρηση εξουσίας και ζήτησε τη σύλληψη του, ενώ χαρακτήρισε τον Μπερίσα «πολιτικό ενορχηστρωτή» των δολοφονιών.
Σύμφωνα πάντως με τον πρωθυπουργό, οι διαδηλωτές ήταν «συμμορίες εγκληματιών, κακοποιοί, προαγωγοί και τρομοκράτες» που «επιδιώκουν να ανατρέψουν την κυβέρνηση με τυνησιακού τύπου διαδηλώσεις».
Η αντιπολίτευση καταγγέλλει ότι ελεύθεροι σκοπευτές είχαν ακροβολιστεί γύρω από το σημείο της αντικυβερνητικής διαδήλωσης, ενώ κατηγορεί και τους άνδρες των σωμάτων ασφαλείας ότι άνοιξαν πυρ κατά των διαδηλωτών.
Ο Μπερίσα απέκλεισε την επιβολή κατάστασης εκτάκτου ανάγκης, αλλά προειδοποίησε ότι νέα επεισόδια «δεν θα γίνουν ανεκτά». Από την πλευρά του ο ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τόνισε ότι οι διαδηλώσεις θα συνεχιστούν, αλλά θα είναι ειρηνικές.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι Ηνωμένες Πολιτείες απευθύνουν εκκλήσεις για ψυχραιμία.
Οι διαδηλώσεις ξέσπασαν με αφορμή ένα βίντεο που προβλήθηκε σε ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό και στο οποίο εικονιζόταν ο Ιλίρ Μέτα να ζητεί να δοθεί σε συγκεκριμένο εργολάβο η κατασκευή μίας μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

1 σχόλιο:

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα