Σάββατο 19 Ιουνίου 2021

Δασολογική Εταιρεία: «Αντιεπιστημονική η απόφαση εξαίρεσης εκτάσεων με θαμνώδη είδη»


Παρέμβαση για το θέμα των δασικών χαρτών κάνει με ανακοίνωσή της η Ελληνική Δασολογική Εταιρεία και ειδικά για την εξαίρεση των εκτάσεων που καλύπτονται από θαμνώδη είδη, φρύγανα και ασπάλαθο, από το προστατευτικό καθεστώς της δασικής νομοθεσίας.
Χαρακτηρίζει, δε, την απόφαση παντελώς αντιεπιστημονική, που δημιουργεί έντονο προβληματισμό για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος.
Αντιεπιστημονική απόφαση
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της Ελληνικής Δασολογικής Εταιρείας, η σύνταξη των Δασικών Χαρτών που θεσμοθετήθηκε με το νόμο 2664/1998 αρ.27 και 28 είναι αναμφίβολα ένα από τα μεγαλύτερα έργα που σήμερα υλοποιείται στη χώρα μας και υπογραμμίζει: «Οι δασικοί χάρτες οριοθετούν τις εκτάσεις δασικού χαρακτήρα και αποτελούν ένα σημαντικό εργαλείο για την προστασία και αναβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος, τον αναπτυξιακό σχεδιασμό και αποτελούν απαραίτητη προϋπόθεση για την κατάρτιση του Δασολογίου (όπως άλλωστε προβλέπεται και από το Σύνταγμα).
Όμως, οι δασικοί χάρτες που αναρτήθηκαν πρόσφατα έφεραν στην επιφάνεια όλα τα προβλήματα και τις παθογένειες που η ίδια η Πολιτεία δημιούργησε στο πέρασμα των χρόνων με τις αποφάσεις της και την έλλειψη κατάλληλων μέτρων.
Στην προσπάθειά της να επιλύσει τα προβλήματα που ανέκυψαν και υπό την πίεση κοινωνικών αντιδράσεων, κατέφυγε πολλές φορές σε λύσεις αντιεπιστημονικές και αντίθετες προς τις αρχές του Συντάγματος (άρθρο 24 παρ.1 και ερμηνευτική δήλωση και άρθρο 117 παρ. 3). Ενδεικτικά αναφέρουμε τους δύο τελευταίους νόμους (Ν. 4389/2016 για τις οικιστικές πυκνώσεις και N. 4467/2017 Δικαίωμα εξαγοράς ή επέμβασης που όμως κρίθηκαν από το ΣτΕ ως αντισυνταγματικοί). Επίσης, πρόσφατα εκδόθηκε απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ/ΔΠΔ/35724/2004/16-04-2021), ύστερα από σχετική γνωμοδότηση του Τεχνικού Συμβουλίου Δασών για την εξαίρεση των εκτάσεων που καλύπτονται από το θαμνώδες είδος ασπάλαθος (Calycotome villosa), από το προστατευτικό καθεστώς της δασικής νομοθεσίας. Η απόφαση αυτή είναι παντελώς αντιεπιστημονική και δημιουργεί έντονο προβληματισμό για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και την τύχη αυτών των ιδιαίτερων οικοσυστημάτων (και πιθανόν να είναι και αυτή αντισυνταγματική, καθώς σύμφωνα με την ερμηνευτική δήλωση του άρθρου 24 του Συντάγματος για τα δάση και τις δασικές εκτάσεις. δεν υπάρχει εξαίρεση ειδών ξυλώδους βλάστησης)».
Κατάρτιση Δασολογίου
Η Δασολογική Εταιρεία σημειώνει ότι όλα τα ξυλώδη είδη (δέντρα, θάμνοι, φρύγανα) είναι εξίσου σημαντικά σε μια περιοχή, καθώς επιτελούν πολύτιμες οικολογικές λειτουργίες, συμβάλλουν στη βιοποικιλότητά της, παρέχουν αντιδιαβρωτική προστασία, παράγουν οξυγόνο, συμμετέχουν στον κύκλο του νερού και του άνθρακα και αποτελούν ενδιαιτήματα της άγριας πανίδας.
«Με το Νόμο 3208/2003 και μετέπειτα με το Νόμο 4280/2014 τα φρύγανα συμπεριλήφθηκαν στο προστατευτικό καθεστώς της δασικής νομοθεσίας, με αποτέλεσμα οι εκτάσεις στις οποίες φύονται να χαρακτηρίζονται ως δασικές.
Τα φρύγανα είναι μικρά φυτά, συνήθως θάμνοι, με μικρά και αγκαθωτά φύλλα, όπως π.χ. ασπάλαθος (Calicotome villosa), λαδανιά (Cistus creticus, C. salvifolius), αστοιβίδα (Sarcopoterium spinosum), ασφόδελος (Asphodelus aestivus), ρείκι (Erica manipuliflora), θυμάρι (Thymus spp.), φασκόμηλο (Salvia triloba) κ.ά. Είναι ο χαρακτηριστικός τύπος βλάστησης των μεσογειακών οικοσυστημάτων και συνήθως είναι αποτέλεσμα υπερβόσκησης, επαναλαμβανόμενων δασικών πυρκαγιών και, κατά συνέπεια, υποβάθμισης της προϋπάρχουσας βλάστησης δάσους και μακκίας βλάστησης.
Τέλος, το Δασολόγιο (αίτημα πολλών δεκαετιών της δασικής κοινότητας), που θεσμοθετήθηκε αρχικά με το Νόμο 998/1979 αρ. 11, 12, 13 και αργότερα με το Νόμο 3208/2003 αρ.3, ανέκαθεν αποτελούσε ρητή επιταγή του Συντάγματος αρ. 24 και σήμερα πρέπει άμεσα να αποπερατωθεί για να υπάρξει η προστασία και αναβάθμιση των δασών και η ανάπτυξη της Ελληνικής Δασοπονίας.
Αποτελεί σημαντικό έργο για την οργάνωση και διαχείριση του δασικού πλούτου της χώρας, αλλά και για την άσκηση ορθής δασικής πολιτικής και πρέπει να επιταχυνθεί η διαδικασία κατάρτισής του», καταλήγει η ανακοίνωση της Δασολογικής Εταιρείας. Β. Β. tharros

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα