Πέμπτη 17 Ιουνίου 2021

Δημοτικό Συμβούλιο Τριφυλίας: Να μην απομακρυνθούν τα σκάφη από το λιμάνι του Μαράθου


Να μην απομακρυνθούν τα σκάφη από το λιμάνι του Μαράθου ζητεί από την Περιφέρεια Πελοποννήσου με ψήφισμά του το Δημοτικό Συμβούλιο Τριφυλίας.
Το Δημοτικό Συμβούλιο ομόφωνα ενέκρινε το ψήφισμα που κατέθεσε ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Σαράντος Κουκούμης στην προχθεσινή συνεδρίαση του Σώματος.
Σε αυτό αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Το Δημοτικό Συμβούλιο Τριφυλίας κατά τη 17η τακτική συνεδρίασή του, αφού έλαβε υπόψη ότι:
  • Με την εγκατάσταση της αναδόχου εταιρείας ΕΡΤΕΚΑ Α.Ε. και την έναρξη των εργασιών στο αλιευτικό καταφύγιο Μαραθόπολης ζητείται από τους αλιείς και άλλους επαγγελματίες που διαθέτουν σκάφη, να τα απομακρύνουν από το λιμάνι του Μαράθου και να ελλιμενιστούν στα λιμάνια Πύλου και Κυπαρισσίας.
  • Η απομάκρυνσή τους αυτή από το φυσικό τους χώρο θα σημάνει την οικονομική τους εξόντωση, αφού θα είναι υποχρεωμένοι καθημερινά να διανύουν πολλά χιλιόμετρα για να φθάσουν στα σκάφη τους και να επιβαρύνονται με έξοδα μετακίνησης, αλλά και δεν θα τους είναι εύκολο σε άγνωστες θάλασσες να βρουν καινούργιους ψαρότοπους για να εξασφαλίζουν ένα μεροκάματο επιβίωσης. Τα παράλληλα με τον τουρισμό θεματικά επαγγέλματα (μεταφορά τουριστών, καταδυτικό κέντρο) επίσης κινδυνεύουν με αφανισμό, όπως θα πληγεί και η τοπική οικονομία συνολικά, αφού πολλά επαγγέλματα είναι αλληλοεξαρτώμενα.
  • Το λιμάνι της Κυπαρισσίας δεν είναι ασφαλές, αφού δεν έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή του αλλά και της Πύλου δεν έχει τη χωρητικότητα για να ελλιμενιστούν όλα τα σκάφη του Μαράθου.
  • Παρά τις μέχρι σήμερα διαβεβαιώσεις από τους υπεύθυνους για την εκτέλεση του έργου, ότι θα βρεθεί λύση ώστε και όσοι κάνουν χρήση του λιμανιού να παραμείνουν αλλά και το έργο να εκτελείται, όχι μόνο δεν βρέθηκε αποδεκτή απ’ όλους λύση, αλλά με εκβιαστικά ειδοποιητήρια επιβολής κυρώσεων και προστίμων από το Λιμεναρχείο Πύλου τους καλούν να εγκαταλείψουν άμεσα το λιμάνι.
Για όλους αυτούς τους λόγους το Δημοτικό Συμβούλιο Τριφυλίας, συμπαραστεκόμενο στο δίκαιο αίτημα των αλιέων και άλλων επαγγελματιών θαλασσίων δραστηριοτήτων του Μαράθου να παραμείνουν στον τόπο τους, να μην χάσουν τη φετινή καλοκαιρινή - τουριστική περίοδο αλλά και τις άλλες, μέχρι να ολοκληρωθεί το έργο και να μην οδηγηθούν σε οικονομική εξόντωση,
ψηφίζει ομόφωνα:
  • Καλεί την Περιφέρεια Πελοποννήσου ως κύριο φορέα υλοποίησης του έργου, να εξαντλήσει κάθε δυνατότητα -σε συνεννόηση με την εργολήπτρια εταιρεία αλλά και τους αλιείς και λοιπούς επαγγελματίες θαλάσσιων δραστηριοτήτων και την Τοπική Κοινότητα Μαραθόπολης- εξεύρεσης κοινά αποδεκτής λύσης με βάση και τις τεχνικές δυνατότητες που υπάρχουν ώστε να μην απομακρυνθούν τα σκάφη από τον τόπο τους.
  • Το Λιμενικό Ταμείο Μεσσηνίας, ως συμβαλλόμενο του έργου μέλος, να αποσύρει την απόφαση που εστάλη προς το Λιμεναρχείο Πύλου για να επιβάλει την απομάκρυνση των σκαφών και να ανακληθούν όλα τα ειδοποιητήρια που εστάλησαν προς τους κατόχους σκαφών μέσω του Λιμεναρχείου Πύλου».   Κ.Μπ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα