Πέμπτη 17 Ιουνίου 2021

Και όμως ο Ουμπέρτο Έκο μίλησε για τηλεργασία το 1972

Ο αυριανός άνθρωπος θα ζει και θα εργάζεται στο σπίτι, θα διαβάζει την εφημερίδα από την οθόνη του, ζητώντας να του μεταδώσουν τις ειδήσεις που τον ενδιαφέρουν».
Όχι, το παραπάνω κείμενο που περιγράφει την «μετά –κόβιτ» εποχή δεν είναι τωρινό. Δεν θα μπορούσε άλλωστε γιατί ο συγγραφέας του, Ουμπέρτο Έκο, έχει φύγει από τη ζωή πριν τέσσερα χρόνια, αλλά σίγουρα δεν μπορεί να φανταστεί κανείς ότι έχει γραφτεί πριν, σχεδόν, μισό αιώνα. Σαράντα εννέα χρόνια για την ακρίβεια.



Αν δεν γράφαμε ότι οι τίτλοι του δημοσιεύματος αναφέρονται στην καλωδιακή 
τηλεόραση, είμαστε βέβαιοι ότι θα πήγαινε αλλού το μυαλό σας…

Τότε, Φεβρουάριο του 1972, το περιοδικό «Ταχυδρόμος» αναδημοσιεύει από το ιταλικό περιοδικό L’ Εspresso άρθρο του, τότε, Τακτικού Καθηγητή της Σημειολογίας στο Πανεπιστήμιο της Μπολόνια Ουμπέρτο Έκο, στο οποίο ο τελευταίος παρότι αναφέρεται στην ανάπτυξη της καλωδιακής τηλεόρασης, ουσιαστικά περιγράφει τον σημερινό κόσμο.


Στο κείμενό του ο Έκο αναδεικνύει τις δυνατότητες που παρέχει η καλωδιακή τηλεόραση αρχικά για εκείνη την εποχή : «Μπορούμε, σχηματίζοντας έναν αριθμό, να δούμε στην οθόνη μας τα προϊόντα ενός σούπερ μάρκετ και να παραγγείλουμε ότι μας χρειάζεται. Μπορούμε ακόμα να ζητήσουμε χρήσιμα στοιχεία για την επιχείρησή μας, δελτίο Χρηματιστηρίου, ή και τις τελευταίες ειδήσεις όπως συμβαίνει σήμερα σχηματίζοντας τον ειδικό αριθμό τηλεφώνου».
Το υστερόγραφο με το όνομα του Ουμπέρτο Έκο μας τονίζει μια σημαντική δυνατότητα αυτών των νέων εφευρέσεων. 
Την ελευθερία να κλείσουμε το κουμπί όταν το θελήσουμε…

Προσπερνώντας ότι ο έλληνας μεταφραστής αναφέρει την συντομογραφία της καλωδιακής τηλεόρασης CATV ως «Κάτβι», ο Έκο θεωρεί ότι όταν το σύστημα αυτό γνωρίσει την ίδια ανάπτυξη με το τηλέφωνο, θα επιφέρει μια πραγματική επανάσταση «…τα όρια της οποίας αγγίζουν τα όρια της επιστημονικής φαντασίας. Π.χ οι άνθρωποι δεν θα πηγαίνουν καθημερινά στο γραφείο τους, μια και από την μικρή τους οθόνη θα μπορούν να διεκπεραιώνουν την εργασία τους, ή να συζητούν τα τρέχοντα οργανωτικά προβλήματα».
Ο κορυφαίος διανοητής φυσικά δε γνωρίζει ότι η ανάπτυξη της καλωδιακής τηλεόρασης θα είναι πρόσκαιρη, και θα υπερφαλαγγιστεί από το διαδίκτυο, αλλά διαβλέπει τις συνέπειες που θα έχουν για την κοινωνία αυτές οι νέες δυνατότητες, από τις επιχειρήσεις, τα συνέδρια μέχρι τη δημοσιογραφία. Και δεν πέφτει σε τίποτα έξω…
«Οι επιχειρηματίες θα μπορούν και αυτοί να κάνουν τις συνεννοήσεις τους από το κλειστό κύκλωμα της Κάτβι να οργανώνουν συνέδρια αποφεύγοντας έτσι τις αεροπορικές μετακινήσεις με συνέπεια να μην παρουσιάζεται η αεροπορική συμφόρηση που, ιδίως στις Ηνωμένες Πολιτείες, έχει γίνει σοβαρό πρόβλημα. Άλλη συνέπεια θα είναι η μείωση της καταναλώσεως του δημοσιογραφικού χάρτου, μια και οι ειδήσεις θα μεταδίδονται από τη μικρή οθόνη».
Τέλος, επισημαίνει και τους κινδύνους αυτής της τεχνολογίας τους οποίους βλέπουμε στο σήμερα :«Είναι μια θαυμάσια προοπτική, με όλες όμως τις αρνητικές της πλευρές. Όπως την εικόνα μιας κοινωνίας μοναχικών ανθρώπων που μειώνει στο ελάχιστο τις ανθρώπινες συναντήσεις και που ζει συνεχώς με την παρεμβολή εικόνας»… Σας θυμίζουν κάτι αυτά ;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα