Σάββατο 10 Ιουνίου 2023

Σαν σήμερα 10/6, Η Σφαγή του Λίντιτσε: Οι Ναζί σκοτώνουν τους κατοίκους και καίνε το χωριό για την ψυχή του πιο ελεεινού ανθρώπου που πάτησε στη Γη


Λίντιτσε: το μαρτυρικό τσέχικο χωριό που κάηκε από τους Ναζί, μια μέρα σαν σήμερα, 10 Ιουνίου του 1942, ως αντίποινα για τη δολοφονία του εγκληματία διοικητή των SS στην Τσεχοσλοβακία, Ράινχαρντ Χάιντριχ, από αντιστασιακούς.
Οι αιμοδιψείς Ναζί, εκτέλεσαν όλους τους άρρενες ενήλικες του χωριού και έστειλαν τις γυναίκες και τα παιδιά σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, πριν κάψουν το Λίντιτσε. Συνολικά εξοντώθηκαν 340 άνθρωποι. Η γερμανική προπαγάνδα κόμπασε περήφανα γι’ αυτή τη θηριωδία ώστε να αποθαρρύνει εστίες αντίστασης σε άλλα μέρη.
Οι Ναζί κατακτητές συγκέντρωσαν όλους τους άντρες του χωριού (199 ανθρώπους) - εκτός από έναν, ο οποίος είχε βρει καταφύγιο στη γύρω περιοχή - και τους τουφέκισαν. Οι γυναίκες και τα παιδιά οδηγήθηκαν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης και εξοντώθηκαν, ενώ πολλά παιδιά δόθηκαν σε γερμανικές οικογένειες για τα μετατρέψουν σε Ναζί - γενίτσαρους.
Γιατί όλα αυτά; Μα για την ψυχή του πιο απάνθρωπου των απάνθρωπων αιμοσταγών μιασμάτων που πάτησαν ποτέ σ' αυτή τη Γη, του Ράινχαρντ Χάιντριχ, του ελεεινού τέρατος που είχε οδηγηθεί στον δρόμο για τη δική του Κόλαση λίγες μέρες πριν στην Πράγα από Τσέχους πατριώτες.


Και οι 173 άνδρες του χωριού, που ήταν άνω των 15 χρονών εκτελέστηκαν. Επίσης 60 γυναίκες και 88 παιδιά έχασαν τη ζωή τους στο μακελειό. Ακόμα 11 άντρες από το χωριό που δεν ήταν παρόντες στη μαζική σφαγή, συνελήφθησαν και εκτελέστηκαν αργότερα. Οι 184 γυναίκες και 88 παιδιά απελάθηκαν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης. Όταν τέλειωσε ο πόλεμος 153 γυναίκες μοναχα και 17 παιδιά επέστρεψαν.

Όπου πέρασαν φωτιά και θάνατος! 

Το χωριό κάηκε και ισοπεδώθηκε. Τα ζώα σφαγιάστηκαν. Ακόμα και τους νεκρούς ξέθαψαν οι μακελάρηδες ανθρώπων του 20ου αιώνα, για να τους πάρουν τυχόν τιμαλφή που είχαν ταφεί πλάι τους! Τα οστά διασκορπίστηκαν στους δρόμους του χωριού. Και λίγες μέρες μετά, ήρθαν άνδρες του Μηχανικού και σκέπασαν το χωριό - ή ό,τι είχε απομείνει από αυτό - με μπάζα. Μόνο αλάτι δεν έσπειραν στο χώμα, όπως το συνήθιζαν οι Ρωμαίοι για να μην ξαναφυτρώσει ούτε αγκάθι... Όμως δεν απέμεινε τίποτα στο βάθος του χρόνου, παρά μόνο η ογκώδης και ακατάβλητη θηριωδία των Γερμανών κατακτητών. Τουλάχιστον, οι περισσότεροι από τους ηθικούς και φυσικούς αυτουργούς της Σφαγής πλήρωσαν με τη ζωή τους το έγκλημά τους στο Λίντιτσε. Και αυτό ήταν μόνο η αρχή των απεχθών δολοφονιών που επρόκειτο να ακολουθήσουν μέχρι το 1945, όταν και παραδόθηκαν οι μακελάρηδες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα