Τρίτη 6 Ιουνίου 2023

Εκλογές 2023: Τα σχέδια Μητσοτάκη για τη νέα κυβέρνηση


Την ολιγοήμερη ανάπαυλα από τις προεκλογικές του υποχρεώσεις, που επέβαλε η προσβολή του από τον covid-19 αξιοποίησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ώστε να προχωρήσει τη σύνθεση της νέας του κυβέρνησης, καθώς βρισκόμαστε λιγότερο από τρεις εβδομάδες πριν τις εκλογές της 25ης Ιουνίου, οπότε πρέπει να έχει καταλήξει στο σύνολο των τοποθετήσεων στο νέο κυβερνητικό σχήμα, όπως άλλωστε είχε γίνει και στις εκλογές του 2019.
Οι τρεις λίστες
Η σύνθεση της νέας κυβέρνησης γίνεται από τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας σταδιακά. Στις τρεις λίστες του, έχουν καταγραφεί πρώτον οι δομικές αλλαγές που θα επιφέρει στο κυβερνητικό σχήμα, δεύτερον οι «αμετακίνητοι» της κυβέρνησης δηλαδή τα ονόματα που θα παραμείνουν στο σχήμα, άλλα στο ίδιο κι άλλα σε διαφορετικό πόστο και τρίτον, τα νέα ονόματα που πρέπει να μπουν στην κυβέρνηση. Όποιος δεν είναι σε μια από τις δυο τελευταίες λίστες, δύσκολα θα ακούσει το όνομά του κατά την εκφώνηση του νέου κυβερνητικού σχήματος.
Δομικές αλλαγές
Στο πρώτο κομμάτι της νέας κυβέρνησης, το δομικό, οι αλλαγές αναμένονται καταιγιστικές. Θα ιδρυθεί νέο Υπουργείο Στεγαστικής Πολιτικής, ενώ θα υπάρξουν μετακινήσεις και σε συγκεκριμένες αρμοδιότητες από υπουργείο σε υπουργείο. Ακούγεται έντονα η «μετακόμιση» της χωροταξίας στο νέο υπουργείο Στεγαστικής Πολιτικής, αλλά και του Περιβάλλοντος στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης- Πολιτικής Προστασίας. Είναι πιθανό να «σπάσει» το υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών σε δυο διαφορετικά χαρτοφυλάκια, αλλά και να «ομαδοποιηθούν» υπουργεία σε κύκλους ευθύνης με επικεφαλής υπερυπουργούς και αντικείμενο κεντρικά ζητήματα κυβερνητικής πολιτικής όπως η οικονομία, τα εθνικά θέματα, η διαχείριση της καθημερινότητας, η προώθηση των μεταρρυθμίσεων κλπ.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει καταλήξει σε αυτές τις δομικές αλλαγές και μάλιστα είναι έτοιμα και τα σχετικά νομοσχέδια και Προεδρικά Διατάγματα για την επικαιροποίηση του επιτελικού κράτους και τη νέα κατανομή των θεμάτων στα διάφορα υπουργεία.
Οι αλλαγές και οι καραμπόλες
Στις δυο άλλες λίστες, των ονομάτων, τα πράγματα έχουν ως εξής: Από όσους μείνουν στην κυβέρνηση, ελάχιστοι θα διατηρήσουν το παλιό τους χαρτοφυλάκιο. Μόνο μια καραμπόλα θα μετακινήσει τη Λίνα Μενδώνη από το Πολιτισμού, τον Κυριάκο Πιερρακάκη από το Ψηφιακής Πολιτικής ή τον Χρήστο Στυλιανίδη από το Κλιματικής Κρίσης- Πολιτικής Προστασίας. Ο Κωστής Χατζηδάκης έχει ακουστεί για τα υπουργεία Εσωτερικών με σκοπό την αναμόρφωση του Δημοσίου, αλλά και για το Εξωτερικών ή το Οικονομικών, με τον Χρήστο Σταϊκούρα να μετακινείται πιθανώς στο Εθνικής Άμυνας. Για το Πεντάγωνο όμως ακούγονται και τα ονόματα του Νίκου Δένδια (εάν δεν πάει πρόεδρος της Βουλής άρα ο Κώστας Τασούλας να οδεύσει προς το Πολιτισμού) και της Νίκης Κεραμέως (που όμως μπορεί να μετακινηθεί και στο Δικαιοσύνης). Ρόλο στο Εξωτερικών αναμένεται να έχει και ο βουλευτής Σερρών, Τάσος Χατζηβασιλείου, τον οποίο εμπιστεύεται σε μεγάλο βαθμό ο κ. Μητσοτάκης.
Το οικονομικό επιτελείο
Στον οικονομικό κύκλο υπουργείων, κεντρικό ρόλο θα έχει ο Θεόδωρος Σκυλακάκης που θα έχει και την ευθύνη του Ταμείου Ανάκαμψης, ενώ το δίδυμο της Ανάπτυξης (Άδωνις Γεωργιάδης και Νίκος Παπαθανάσης) ακούγονται για τα υπουργεία Ενέργειας και Μεταφορών- Υποδομών. Για το Αγροτικής Ανάπτυξης έχει ακουστεί το όνομα του Κώστα Σκρέκα, με συνεργάτες βουλευτές από αγροτικές περιοχές, όπως ο Ανδρέας Νικολακόπουλος. Εάν υπάρξει νέα προσθήκη υπουργού από το χώρο του Κέντρου, τότε ίσως ένα υπουργείο από τα λεγόμενα «παραγωγικά» αναλάβει ο Γιώργος Φλωρίδης. Αν υπάρξει και δεύτερη προσθήκη, δεν θα εκπλαγεί κανείς να δει την Άννα Διαμαντοπούλου σε ένα υπουργείο όπως λχ το Παιδείας, για το οποίο, όμως, έχει ακουστεί και το όνομα του τέως πρύτανη του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και υποψήφιου με το Επικρατείας της ΝΔ, Νίκου Παπαϊωάννου, ενώ από τους «γαλάζιους» βουλευτές τις απαραίτητες προδιαγραφές συγκεντρώνουν άτομα όπως ο Δημήτρης Καιρίδης, ο Θεόδωρος Ρουσόπουλος κλπ.
Τα πόστα της καθημερινότητας
Στα υπουργεία της καθημερινότητας, αυξημένο ρόλο στο Υγείας θα έχει η επικεφαλής του Επικρατείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, ίσως μαζί με τον Χάρη Θεοχάρη, εάν αυτός επιστρέψει στην κυβέρνηση, καθώς και η Σοφία Ζαχαράκη που ακούγεται για το Στεγαστικής Πολιτικής. Σε αυτό τον τομέα θα αξιοποιηθεί και ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ενώ προς αναβάθμιση είναι και ο Γιώργος Σταμάτης από το Επικρατείας στον τομέα της κοινωνικής πολιτικής, αλλά και άλλα στελέχη που έδωσαν πετυχημένες εξετάσεις τα τελευταία χρόνια, όπως ο Χρήστος Τριαντόπουλος, η Δόμνα Μιχαηλίδου, η Αλεξάνδρα Σδούκου, καθώς και «νέοι» παίκτες όπως η Ιωάννα Λυτρίβη από το Επικρατείας και η «παλιά» Έλενα Ράπτη.
Οι παλιοί και το Μαξίμου
Στο κυβερνητικό σχήμα θα μετέχουν εκτός συγκλονιστικού απροόπτου και οι «παλιοί» Μάκης Βορίδης, Βασίλης Κικίλιας, Θάνος Πλεύρης, Τάκης Θεοδωρικάκος, Ζωή Ράπτη κλπ. Τέλος στο Μέγαρο Μαξίμου θα παραμείνουν οι Άκης Σκέρτσος, Γιάννης Μπρατάκος, Αλέξης Πατέλης και ο νεοεισελθών Σταύρος Παπασταύρου, ίως με προσθήκη του Παύλου Μαρινάκη, εάν ενταχθεί στο τιμ της επικοινωνίας με κεντρικό ρόλο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα