Τρίτη 6 Ιουνίου 2023

Πανελλήνιες 2023: Παράλληλο Μηχανογραφικό, η λύση για όσους υποψήφιους δεν πετύχουν καλό βαθμό - Οι θέσεις στα ΙΕΚ φέτος

Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των φετινών πανελλαδικών -έως το τέλος του μήνα- είναι σίγουρο ότι θα φέρει σε δύσκολη θέση, χιλιάδες υποψήφιους οι οποίοι δεν θα επιτύχουν καλές βαθμολογίες, που να τους επιτρέψουν την εισαγωγή στα ΑΕΙ ή δεν θα μπορέσουν να μπουν στη σχολή της επιθυμίας τους. Το παράλληλο μηχανογραφικό, που οδηγεί στην εισαγωγή στα ΙΕΚ της χώρας, αποτελεί μια λύση και, μάλιστα, εξαιρετικά καλή και κυρίως για τους νέους, που θέλουν να ειδικευθούν σε κάποια ειδικότητα και σύντομα να οδηγηθούν στην αγορά εργασίας.
Φέτος, μάλιστα, οι θέσεις είναι αυξημένες κατά 36% -συγκριτικά με πέρυσι- πράγμα που σημαίνει ότι συνολικά θα δοθούν 22.436 θέσεις στο Παράλληλο Μηχανογραφικό Δελτίο. Ο υποψήφιος δεν έχει περιορισμό στο πλήθος επιλογών Ι.Ε.Κ. και ειδικοτήτων που δύναται να επιλέξει κατά τη συμπλήρωση του παράλληλου μηχανογραφικού δελτίου. Οι εγγραφές των επιτυχόντων θα πραγματοποιηθούν κατά το πρώτο δεκαήμερο Σεπτεμβρίου 2023.
Λεπτομέρειες για τη διαδικασία εγγραφής και οι ημερομηνίες εγγραφών θα ανακοινωθούν από τη Διεύθυνση Εφαρμογής Επαγγελματικής Κατάρτισης της Γ.Γ.Ε.Ε.Κ.Δ.Β.Μ.και Ν. για τα Ι.Ε.Κ. αρμοδιότητας Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και από τις αντίστοιχες Διευθύνσεις των Ι.Ε.Κ. αρμοδιότητας άλλων Υπουργείων, μετά την έκδοση των αποτελεσμάτων των εισακτέων στα Α.Ε.Ι. και τα Ι.Ε.Κ.
Παράλληλο μηχανογραφικό μπορείτε να υποβάλετε όσοι:θα συμμετάσχετε στις Πανελλαδικές Εξετάσεις έτους 2023
θα είστε τελειόφοιτοι που αποκτήσατε απολυτήριο Λυκείου το 2023, ανεξάρτητα από το αν συμμετείχατε ή όχι στις Πανελλαδικές Εξετάσεις του ίδιου έτους
Όσοι λάβετε μέρος στις πανελλαδικές εξετάσεις και καταθέσετε μηχανογραφικό τόσο για την εισαγωγή στα πανεπιστήμια όσοι και για την εισαγωγή στα ΙΕΚ να θυμάστε ότι δεν μπορείτε να εγγραφείτε ταυτόχρονα και σε Δημόσιο ΙΕΚ και σε ΑΕΙ, αν είστε επιτυχών/ούσα και στα δύο. Το παράλληλο μηχανογραφικό «λειτουργεί» περίπου όπως και αυτό για την εισαγωγή στα πανεπιστήμια. Η σειρά των προτιμήσεών σας (των ΙΕΚ και της ειδικότητας) είναι σημαντική, γιατί όταν λήξει η προθεσμία υποβολής παράλληλου μηχανογραφικού, το Πληροφοριακό Σύστημα με ΑΥΤΟΜΑΤΟ τρόπο προσπαθεί να σας τοποθετήσει ανάλογα με τα μόριά σας σε διαθέσιμη θέση ειδικότητας με την μικρότερη δυνατή σειρά προτίμησης.
Αλλαγές δεν επιτρέπονται μετά το τέλος της προθεσμίας που ορίζει το υπουργείο Παιδείας. Μετά τη λήξη της προθεσμίας υποβολής παράλληλου μηχανογραφικού, αν το μηχανογραφικό σας είναι οριστικοποιημένο, τότε μοριοδοτείται αυτόματα από το σύστημα, διαφορετικά απορρίπτεται από τη διαδικασία. Όταν βγουν τα αποτελέσματα, στην αρχική σελίδα του συστήματος, οι υποψήφιοι θα μπορούν στην αρχική σελίδα να δουν τις βάσεις εισαγωγής, καθώς και να συνδεθούν στον λογαριασμό τους για να πληροφορηθούν το ατομικό τους αποτέλεσμα. Με βάση αυτά και τις αντίστοιχες οδηγίες, οι επιτυχόντες των τμημάτων θα κληθούν να προσέλθουν κατά το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου στο ΔΙΕΚ επιτυχίας τους με τα απαραίτητα δικαιολογητικά, ώστε να εγγραφούν. Όσοι επιτυχόντες δεν προσέλθουν εγκαίρως για εγγραφή στα ΔΙΕΚ, χάνουν αυτόματα το δικαίωμα εγγραφής τους. Μετά το τέλος αυτής της «πρώτης φάσης» εγγραφών, θα γίνει νέα επιλογή για την κάλυψη των κενών θέσεων που μπορεί να προκύψουν. Η επιλογή αυτή βασίζεται στους επιλαχόντες της αρχικής επιλογής σύμφωνα με τα μόρια τους, τις προτιμήσεις - επιλογές τους και το πλήθος των κενών θέσεων ανά τμήμα που έχουν μείνει μετά την ολοκλήρωση των αρχικών εγγραφών.
Στην ίδια ιστοσελίδα θα βγει νέα ανακοίνωση όπου οι υποψήφιοι θα μπορούν να δουν το αποτέλεσμα της «δεύτερης φάσης».
Οι νέοι επιτυχόντες καλούνται στη συνέχεια για εγγραφή εντός καθορισμένης προθεσμίας. Μετά το πέρας της ανακοινώνεται η έγκριση λειτουργίας των νέων τμημάτων Α' εξαμήνου και αρχίζει η κατάρτιση.
Οι θέσεις και οι ειδικότητες για το 2023 στα δημόσια ΙΕΚ
Οι ειδικότητες και οι θέσεις που διατίθενται ανά δημόσιο Ι.Ε.Κ., καθορίζονται ως εξής:22.436 θέσεις διατίθενται μέσω παράλληλου μηχανογραφικού δελτίου, έναντι 16.544 θέσεων της περσινής χρονιάς, ποσοστό αύξησης 36%. Οι εν λόγω θέσεις προσφέρονται από όλα τα δημόσια Ι.Ε.Κ., δηλαδή τα δημόσια Ι.Ε.Κ. αρμοδιότητας των Υπουργείων Παιδείας και Θρησκευμάτων, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Τουρισμού, Υγείας και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.
Εξ αυτών, οι διατιθέμενες θέσεις του Παράλληλου Μηχανογραφικού Δελτίου στα Ι.Ε.Κ. αρμοδιότητας του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων αυξάνονται σε 18.460 από 14.200, ποσοστό αύξησης 30%.
Δείτε τις ειδικότητες σε όλα τα ΙΕΚ εδώ:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα