Πέμπτη 8 Ιουνίου 2023

Σαν σήμερα 8/6, Τζορτζ Μάλορι: Τι αποκάλυψε την ταυτότητα της σορού του ορειβάτη – θρύλου που βρέθηκε παγωμένος στα 8000 μέτρα


Ο Τζόρτζ Μάλορι ήταν ορειβάτης – θρύλος. Χάθηκε στις πλαγιές του Έβερεστ μαζί με το μυστικό του για το αν πάτησε την Κορυφή του Κόσμου και η σορός του βρέθηκε 75 χρόνια μετά!
Στις 8 Ιουνίου του 1924, μια μέρα σαν σήμερα δηλαδή, ο βρετανός ορειβάτης Τζορτζ Μάλορι μαζί με τον συμπατριώτη του Άντριου Ιρβάιν είχαν ξεκινήσει με σκοπό να κατακτήσουν την απάτητη - μέχρι τότε - κορυφή του Έβερεστ. Ήταν η τελευταία φορά που θα τους έβλεπαν ζωντανούς. Έκτοτε, και μέχρι πριν από λίγα χρόνια, τα ίχνη των δύο ανδρών είχαν εξαφανιστεί. Το αν κατάφεραν ή όχι να πετύχουν το στόχο τους, ακόμα συζητείται εδώ και έναν αιώνα…
Ο Τζορτζ Μάλορι ήταν ο πρώτος ορειβάτης που κατέκτησε την κορυφή του κόσμου, το Έβερεστ; Δεν θα το μάθουμε ποτέ. Ο Μάλορι πάγωσε στις πλαγιές των αφιλόξενων Ιμαλαΐων και κανένα στοιχείο δεν απέδειξε ότι ο Έντμουντ Χίλαρι - 30 χρόνια μετά – ήταν ο 2ος που έφτανε πιο κοντά στους Θεούς.
Την άνοιξη του 1999 ένας Αμερικάνος, ο Έρικ Σίμονσον, οργάνωσε ερευνητική αποστολή για να εντοπίσει τα ίχνη των Μάλορι και Έρβιν. Πέντε πεπειραμένοι ορειβάτης σκαρφάλωσαν στην υψηλότερη κορυφή του κόσμου, αναζητώντας τα πτώματα των δύο ανδρών.
Είχαν στη διάθεση τους κάποια στοιχεία, που θα τους βοηθούσαν στις έρευνες. Το 1975 ένας κινέζος ορειβάτης είχε ανακαλύψει τυχαία στα 8100 μέτρα έναν «άγγλο νεκρό». Ο Κινέζος πρόλαβε να εξιστορήσει τα σχετικά με το εύρημα του σε μέλος μεταγενέστερης ορειβατικής αποστολής, λίγο πριν παρασυρθεί και σκοτωθεί από χιονοστιβάδα. Το ακριβές σημείο της σορού του «άγγλου» δεν προσδιορίστηκε τότε.
Η πενταμελής ομάδα των έμπειρων ορειβατών ξεκίνησε αισιόδοξη. Γρήγορα οι έρευνες επικεντρώθηκαν σε ένα επικλινές χιονοσκέπαστο πλάτωμα μεγάλο όσο 12 γήπεδα ποδοσφαίρου. Το σημείο βρισκόταν σε υψόμετρο 8.000 μέτρων. Ήταν τόσο απότομη κλίση του εδάφους, ώστε οι άντρες ήξεραν πως αν έχαναν την ισορροπία τους, θα γκρεμίζονταν δύο χιλιόμετρα κάτω, μέχρι τον παγετώνα Ρόνγκμπουκ.
Η ετικέτα του καθαριστηρίου υπήρχε ακόμα!
Ήταν Πρωτομαγιά, όταν ένας από τους ορειβάτες, ο Κόνραντ Άνκερ, εξερευνώντας την πλαγιά, έβγαλε μία κραυγή έκπληξης. Είχε εντοπίσει ένα πτώμα λευκό σαν αλάβαστρο να προεξέχει από τον πάγο. Στο σημείο έφτασαν και οι άλλοι. Έσκαψαν με μεγάλη προσοχή και γρήγορα είχαν μπροστά τους μια παγωμένη σορό: Η κνήμη και η περόνη του δεξιού ποδιού ήταν σπασμένες, ο δεξιός ώμος εξαρθρωμένος και όλη η δεξιά πλευρά χτυπημένη άσχημα. Το σχοινί αναρρίχησης είχε τυλιχθεί σφιχτά γύρω από τα πλευρά.
Δεν άργησαν να βρουν το στοιχείο που αποκάλυπτε την ταυτότητα του πτώματος: Στο εσωτερικό του πουκαμίσου του νεκρού υπήρχε μία ετικέτα καθαριστηρίου με το όνομα «George Mallory»! «Ίσως έφταιγε το υψόμετρο και το γεγονός ότι δεν είχαμε μαζί τις συσκευές οξυγόνου», είπε ο ορειβάτης Ντέιβ Χαν, «…αλλά μας πήρε ώρα να χωνέψουμε την πραγματικότητα. Είχαμε μπροστά μας το πτώμα του Τζορτζ Μάλορι!».

Μάλορι και Ιρβάιν

Οι άντρες που βρήκαν τον Μάλορι κατέληξαν σε ένα σενάριο για το τι είχε συμβεί το μοιραίο βράδυ του θανάτου του: Ήταν αργά το βράδυ της 8ης Ιουλίου και οι δύο ορειβάτες βρίσκονταν ακόμη σε μεγάλο υψόμετρο εξαντλημένοι και με λιγοστά αποθέματα οξυγόνου. Έψαχναν απεγνωσμένα ένα ασφαλές καταφύγιο. Καθώς διέσχιζαν ένα επικίνδυνο στρώμα πάγου γνωστό με την ονομασία Κίτρινη Ζώνη, ένας από τους δύο γλίστρησε. Δεν αποκλείεται αυτός να ήταν Μάλορι. Αν συνέβη αυτό, την πτώση του ανέκοψε απότομα το σχοινί με αποτέλεσμα να προσκρούσει με δύναμη σε κάποια βραχώδη προεξοχή. Τα πλευρά του έσπασαν και ο ώμος του εξαρθρώθηκε.
Το σχοινί τον συγκράτησε, αλλά εντελώς αναπάντεχα κόπηκε και εκείνος κατακρημνίστηκε. Τότε πια, τρομοκρατημένος, σφαδάζοντας από τους πόνους, αλλά διατηρώντας τις αισθήσεις του, προσπάθησε να σωθεί. Απελπισμένος γαντζώθηκε σε μία παγωμένη πλάγια, σκάβοντας με τα νύχια του τον πάγο, Όμως γλιστράει μέχρι που το μέτωπό του προσκρούει σε έναν βράχο. Τότε ακινητοποιείται και χάνει τις αισθήσεις του. Μέσα σε λίγα λεπτά ο Μάλορι είναι νεκρός! Την ίδια τύχη κατά πάσα πιθανότητα είχε και ο σύντροφος του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα