Κυριακή 13 Ιουνίου 2021

Εφαρμογή για αντικειμενικές: Πώς θα μάθετε την αξία του ακινήτου σας


Πώς βρίσκουμε τιμές ζώνης και αντικειμενική αξία ακινήτων - Άνοιξε η ηλεκτρονική εφαρμογή στη ΓΓΠΣ - Αναλυτικές οδηγίες από την ΠΟΜΙΔΑ για να βρείτε τη νέα άξια του ακινήτου σας
Το υπουργείο Οικονομικών ανάρτησε ειδική διαδικτυακή πλατφόρμα ανεύρεσης των τιμών ζώνης των ακινήτων της χώρας που βρίσκονται εντός του αντικειμενικού συστήματος υπολογισμού αξιών, και εν συνεχεία υπολογισμού της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου που χρησιμοποιείται για τη μεταβίβαση ακινήτων λόγω πώλησης, γονικής παροχής κλπ., συγκεκριμένων γενικών κατηγοριών ακινήτων, όχι όμως και της αξίας με την οποία υπολογίζεται ο συμπληρωματικός φόρος του ΕΝΦΙΑ.
Μπορείτε να συνδεθείτε άμεσα με την πλατφόρμα (https://www1.gsis.gr/valuemaps/), λαμβάνοντας υπόψη σας και τις εξής ειδικότερες οδηγίες που συνέταξε η ΠΟΜΙΔΑ:Οι κυκλικές ζώνες απεικονίζονται με κόκκινο χρώμα, οι γραμμικές με πορτοκαλί (σε κλίμακα 1:36.000 ή μεγαλύτερη) και με ετικέτα Όνομα Ζώνης-Τιμή (€/τ.μ.). Η τιμή ζώνης αναφέρεται σε νεόδμητο διαμέρισμα πρώτου ορόφου συνήθους θέσης και κατασκευής με πρόσοψη σε ένα δρόμο.
Η εναλλαγή μεταξύ των ζωνών της αναπροσαρμογής του 2018 και της αναπροσαρμογής του 2021 γίνεται μέσω του σχετικού ΤΕΤΡΑΓΩΝΟΥ κουμπιού αριστερά που αναφέρει τη χρονολογία είτε 2018 είτε 2021.


Για εντοπισμό ζώνης του αντικειμενικού συστήματος, εισάγετε διεύθυνση, τοπωνύμιο ή τον κωδικό ζώνης στο πεδίο αναζήτησης και πατώντας το μεγεθυντικό φακό εστιάζετε στη ζώνη ενδιαφέροντος.
Επιλέγοντας μια ζώνη, σε κλίμακα 1:72.000 ή μεγαλύτερη, εμφανίζεται παράθυρο με τις πληροφορίες της ζώνης, τον αντίστοιχο Πίνακα και Χάρτη του ΦΕΚ του Αντικειμενικού Συστήματος και τους ενημερωμένους συντελεστές εμπορικότητας. Η ενημερωμένη τιμή ζώνης εμφανίζεται στο χάρτη.
Η εφαρμογή υπολογισμού αντικειμενικής αξίας για μεταβίβαση ακινήτων για συγκεκριμένα έντυπα ενεργοποιείται από το σχετικό κουμπί πάνω δεξιά. Αφού επιλέξετε στο χάρτη το ακίνητο, καθώς συμπληρώνετε τα απαραίτητα στοιχεία, η αντικειμενική αξία εμφανίζεται στον τίτλο του παραθύρου.
Επισημαίνεται ότι η υπηρεσία αυτή είναι καθαρά πληροφοριακού χαρακτήρα και ενημερώνεται σταδιακά. Για κάθε νόμιμη χρήση, λαμβάνονται υπόψη οι τιμές, οι συντελεστές, οι χάρτες και ο τρόπος υπολογισμού, όπως αυτά ισχύουν σύμφωνα με τις σχετικές αποφάσεις του Υπουργού Οικονομικών που έχουν δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Οι χάρτες του Συστήματος βασίζονται στα εγκεκριμένα ρυμοτομικά σχέδια κάθε περιοχής. Σε κάθε περίπτωση για τα στοιχεία πολεοδομικού χαρακτήρα ισχύουν οι σχετικές διατάξεις που εκδίδονται από τις αρμόδιες Πολεοδομικές Υπηρεσίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα