Δευτέρα 5 Ιουνίου 2023

Εντυπωσιακά ευρήματα: Οι πτερόσαυροι πετούσαν πάνω από την Αυστραλία πριν 107 εκατ. χρόνια!


Οι πτερόσαυροι, τα αρχαιότερα ιπτάμενα ερπετά στον κόσμο, πετούσαν κάποτε στον ουρανό της Αυστραλίας πριν από 107 εκατομμύρια χρόνια, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη.
Οι παλαιοντολόγοι κατέληξαν σε αυτό το συμπέρασμα μετά την εξέταση δύο κομματιών προϊστορικού οστού που εξήχθησαν από το Dinosaur Cove - μια περιοχή με απολιθώματα στην αυστραλιανή πολιτεία της Βικτώριας - πριν από τρεις και πλέον δεκαετίες.
Τα δείγματα αποδείχθηκε ότι ήταν τα παλαιότερα λείψανα πτερόσαυρων που έχουν ανακτηθεί ποτέ από τη χώρα, σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό History Biology.
Το γιγάντιο πλάσμα ήταν το πρώτο σπονδυλωτό που ανέπτυξε την ικανότητα της πτήσης και έζησε μαζί με τους δεινόσαυρους κατά τη Μεσοζωική Εποχή που ξεκίνησε πριν από 252 εκατομμύρια χρόνια.
Οι ειδικοί από το Πανεπιστήμιο Curtin με έδρα το Περθ και τα Μουσεία Βικτώριας, στη Μελβούρνη, εξέτασαν οστά από δύο άτομα, συμπεριλαμβανομένου ενός οστού φτερού που ανήκει στον πρώτο νεαρό πτερόσαυρο που αναφέρθηκε ποτέ στην Αυστραλία.
Διαπιστώθηκε ότι ένα κομμάτι οστού λεκάνης προερχόταν από έναν πτερόσαυρο με άνοιγμα φτερών που ξεπερνούσε τα δύο μέτρα. Ορισμένοι πτερόσαυροι είχαν άνοιγμα φτερών άνω των 10 μέτρων.
Τα αυστραλιανά δείγματα ανακαλύφθηκαν κατά τη διάρκεια μιας ανασκαφής στο Dinosaur Cove τη δεκαετία του 1980, με επικεφαλής τους παλαιοντολόγους Tom Rich και Pat Vickers-Rich, από το Ερευνητικό Ινστιτούτο Museums Victoria.
Η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη, Adele Pentland από το Πανεπιστήμιο Curtin, δήλωσε στο CNN ότι η ανακάλυψη δείχνει ότι τα τεράστια πλάσματα πετούσαν πάνω από την Αυστραλία πριν από δεκάδες εκατομμύρια χρόνια, παρά τις σκληρές συνθήκες κατά την Κρητιδική Περίοδο (145 εκατομμύρια έως 66 εκατομμύρια χρόνια πριν), όταν η Βικτώρια βρισκόταν στο σκοτάδι για εβδομάδες.
Λιγότερα από 25 σύνολα λειψάνων πτερόσαυρων που ανήκουν σε τέσσερα είδη έχουν βρεθεί στην Αυστραλία από τη δεκαετία του 1980, είπε η ίδια. Συγκριτικά, σε μέρη όπως η Βραζιλία και η Αργεντινή έχουν ανασυρθεί περισσότερα από 100 σύνολα σε μεμονωμένες τοποθεσίες, πρόσθεσε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα