Δευτέρα 5 Ιουνίου 2023

Πρωτοποριακό φάρμακο για τον καρκίνο του μαστού: Μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο επιστροφής της νόσου


Χιλιάδες γυναίκες με την πιο συχνή μορφή καρκίνου του μαστού στον κόσμο θα μπορούσαν να επωφεληθούν από ένα πρωτοποριακό φάρμακο που τις βοηθά να ζήσουν περισσότερο και μειώνει τον κίνδυνο επιστροφής της νόσου κατά το ένα τέταρτο.
Περισσότεροι από 2 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως εντοπίζονται κάθε χρόνο με τη νόσο, η οποία είναι ο πιο διαδεδομένος καρκίνος στον κόσμο. Αν και οι θεραπείες έχουν βελτιωθεί τις τελευταίες δεκαετίες, πολλοί ασθενείς θα βιώσουν αργότερα την επιστροφή του καρκίνου. Εάν υπάρξει υποτροπή, συχνά βρίσκεται σε πιο προχωρημένο στάδιο.
Τώρα, μια «πολύ ελπιδοφόρα» έρευνα που παρουσιάστηκε στην ετήσια συνάντηση της Αμερικανικής Εταιρείας Κλινικής Ογκολογίας (Asco), το μεγαλύτερο συνέδριο για τον καρκίνο στον κόσμο, υποδηλώνει ότι ένα νέο φάρμακο στοχευμένης θεραπείας, η ριβοκικλίμπη, θα μπορούσε να αλλάξει τα δεδομένα. Τα αποτελέσματα των δοκιμών δείχνουν ότι μπορεί να αυξήσει την επιβίωση και να μειώσει σημαντικά τις πιθανότητες επανεμφάνισης του καρκίνου.
Η ριμποσικλίμπη έχει ήδη δείξει οφέλη επιβίωσης σε ασθενείς με καρκίνο του μαστού των οποίων η νόσος έχει εξαπλωθεί. Όμως στη νέα μελέτη, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι μπορεί επίσης να ενισχύσει τα αποτελέσματα για ασθενείς με πολύ πιο πρώιμο στάδιο νόσου, συμπεριλαμβανομένων εκείνων με καρκίνο που δεν έχει ακόμη εξαπλωθεί στους λεμφαδένες.
Τα ευρήματα ενθουσίασαν τους ερευνητές και τους ογκολόγους στην ετήσια συνάντηση της Asco στο Σικάγο, διότι τα δεδομένα υποδηλώνουν ότι το φάρμακο, γνωστό και ως Kisqali, θα μπορούσε να αποκρούσει την απειλή της επιστροφής του καρκίνου σε έναν ευρύ πληθυσμό και να αλλάξει την παγκόσμια πρακτική.
Η ριβοκικλίμπη είναι μια στοχευμένη θεραπεία που ονομάζεται αναστολέας μικρού μορίου. Λειτουργεί στοχεύοντας πρωτεΐνες στα καρκινικά κύτταρα του μαστού που ονομάζονται CDK4 και CDK6, οι οποίες ρυθμίζουν την κυτταρική ανάπτυξη, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης των καρκινικών κυττάρων.
Η δοκιμή του φαρμάκου σε προχωρημένο στάδιο έδειξε ότι μειώνει τον κίνδυνο υποτροπής κατά 25% όταν χρησιμοποιείται με τη συνήθη ορμονοθεραπεία, αντί για την ορμονοθεραπεία μόνη της, μετά από παραδοσιακές θεραπείες.
Έχει ήδη εγκριθεί η δοκιμή του
Σύμφωνα με τον Guardian, έχει ήδη εγκριθεί από τις ρυθμιστικές αρχές, μεταξύ άλλων στο Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ, για τη θεραπεία του καρκίνου του μαστού που έχει εξαπλωθεί σε άλλα μέρη του σώματος. Όμως, η ρύθμιση σε προηγούμενο στάδιο, όταν οι όγκοι μπορούν ακόμη να αφαιρεθούν χειρουργικά, θεωρείται πολύ μεγαλύτερη ανακάλυψη λόγω του τεράστιου αριθμού ασθενών που θα μπορούσε να βοηθήσει.
Οι ασθενείς με καρκίνο του μαστού συνήθως υποβάλλονται σε χειρουργική επέμβαση και χημειοθεραπεία ή ακτινοθεραπεία πριν λάβουν φάρμακα που αναστέλλουν τις ορμόνες για να προσπαθήσουν να σταματήσουν την επανεμφάνιση της νόσου.
Η προσθήκη της ριβοκικλίμπης στην ορμονοθεραπεία έδειξε «σημαντική βελτίωση» στους χρόνους επιβίωσης χωρίς νόσο για ασθενείς με θετικό στους ορμονικούς υποδοχείς, HER2-αρνητικό καρκίνο του μαστού αρχικού σταδίου, σύμφωνα με τη μελέτη.
Ο θετικός στους ορμονικούς υποδοχείς, HER2-αρνητικός καρκίνος του μαστού είναι ο πιο κοινός υποτύπος της νόσου, αποτελώντας σχεδόν το 70% όλων των περιπτώσεων καρκίνου του μαστού στις ΗΠΑ.
«Επί του παρόντος, οι εγκεκριμένες στοχευμένες θεραπείες μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο σε έναν μικρό πληθυσμό ασθενών που διαγιγνώσκονται με θετικό στους ορμονικούς υποδοχείς και αρνητικό στον HER2 πρώιμο καρκίνο του μαστού, αφήνοντας πολλούς χωρίς μια αποτελεσματική θεραπευτική επιλογή για τη μείωση του κινδύνου επανεμφάνισης του καρκίνου», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας Dr Dennis Slamon, διευθυντής κλινικής και μεταφραστικής έρευνας στο UCLA Jonsson Comprehensive Cancer Center στο Λος Άντζελες.
Περίπου το ένα τρίτο των ατόμων με θετική στους ορμονικούς υποδοχείς, HER2-αρνητική νόσο σταδίου δύο εμφανίζουν υποτροπή μετά την καθιερωμένη θεραπεία και περισσότερα από τα μισά άτομα με νόσο σταδίου τρία θα δουν τον καρκίνο τους να επιστρέφει, δήλωσε ο Slamon.
«Συνεπώς, υπάρχει σημαντική ανεκπλήρωτη ανάγκη τόσο για τη μείωση του κινδύνου υποτροπής όσο και για την παροχή μιας ανεκτής θεραπευτικής επιλογής που θα διατηρεί τους ασθενείς χωρίς καρκίνο χωρίς να διαταράσσει την καθημερινή τους ζωή», πρόσθεσε.
Στη μελέτη Natalee συμμετείχαν 5.101 ασθενείς στους οποίους χορηγήθηκε είτε ριβοκικλίμπη για τρία χρόνια παράλληλα με πενταετή ορμονική θεραπεία είτε μόνο η ορμονική θεραπεία.
Μετά από τρία χρόνια, το 90,4% εκείνων που έλαβαν ριβοκικλίμπη παρέμειναν ελεύθεροι νόσου, σε σύγκριση με το 87,1% στην ομάδα που έλαβε μόνο ορμονική θεραπεία. Η ριμποσικλίμπη παρουσίασε επίσης ευνοϊκότερα αποτελέσματα όσον αφορά τη συνολική επιβίωση, την επιβίωση χωρίς υποτροπή και την επιβίωση χωρίς απομακρυσμένη νόσο, σύμφωνα με τους ερευνητές.
«Αν και σε πρώιμο στάδιο, τα αποτελέσματα αυτά είναι πολύ ελπιδοφόρα και υποδηλώνουν ότι θα υπάρξει ρόλος για την επικουρική ριμποσικλίμπη για τον θετικό στους ορμονικούς υποδοχείς, HER2-αρνητικό καρκίνο του μαστού σταδίου δύο και άνω», δήλωσε η Δρ Rita Nanda, ειδικός της Asco στο Σικάγο, η οποία δεν συμμετείχε στη μελέτη.
Η Δρ Kotryna Temcinaite, επικεφαλής της ερευνητικής επικοινωνίας στο Breast Cancer Now, χαιρέτισε τα αποτελέσματα ως θετικά νέα για τους ασθενείς. «Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι, όταν συνδυάζεται με ορμονοθεραπεία, η ριβοκικλίμπη μείωσε σημαντικά τις πιθανότητες επιστροφής της νόσου σε γυναίκες με θετικό στον υποδοχέα οιστρογόνων, HER2-αρνητικό πρωτοπαθή καρκίνο του μαστού. Γνωρίζουμε ότι πολλές γυναίκες και οι οικείοι τους ανησυχούν για την επιστροφή του καρκίνου του μαστού μετά τη θεραπεία, οπότε νέες θεραπείες όπως η ριβοκικλίμπη, οι οποίες μπορούν να μειώσουν αυτόν τον κίνδυνο, είναι απίστευτα ευπρόσδεκτες. Αυτή η θεραπεία πρέπει τώρα να υποβληθεί γρήγορα για αδειοδότηση και να αξιολογηθεί για χρήση στο NHS, ώστε αυτή η ομάδα ασθενών με πρωτοπαθή καρκίνο του μαστού να έχει την ευκαιρία να επωφεληθεί από αυτήν το συντομότερο δυνατό».
Η δρ Catherine Elliott, διευθύντρια έρευνας και συνεργασιών στο Cancer Research UK, δήλωσε: «Αν και απαιτείται περισσότερη έρευνα, τα αρχικά πρώιμα αποτελέσματα από τη συνεχιζόμενη δοκιμή Natalee είναι ελπιδοφόρα. Ο συνδυασμός της ριβοκικλίμπης και της ορμονικής θεραπείας θα μπορούσε να αποτελέσει μια νέα θεραπευτική επιλογή για τα άτομα με αυτόν τον τύπο καρκίνου του μαστού σε πρώιμο στάδιο, μειώνοντας τον κίνδυνο επανεμφάνισης της νόσου και βελτιώνοντας την επιβίωση».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα