Τρίτη 6 Ιουνίου 2023

Ερχεται η νέα black list με τους μεγαλοοφειλέτες ΑΑΔΕ και ΕΦΚΑ - Ποιοι βγαίνουν στα μανταλάκια

Μετά από σχεδόν τέσσερα χρόνια αναβολών, στις 30 Ιουνίου αναμένεται να δημοσιοποιηθούν οι «λίστες» με τους μεγαλοοφειλέτες, όσους δηλαδή έχουν χρέη προς εφορίες και ΕΦΚΑ άνω των 150.000 ευρώ.
Υπενθυμίζεται ότι η τελευταία δημοσιοποίηση λίστας για μεγαλοοφειλέτες φυσικά πρόσωπα έγινε στις 10 Ιουλίου 2019 και στις αρχές Δεκεμβρίου του 2019 για νομικά πρόσωπα, αλλά στη συνέχεια το μέτρο «πάγωσε» λόγω της πανδημίας. Σύμφωνα με τα πλέον πρόσφατα στοιχεία (2019), 105 δισ. ευρώ συνολικά χρωστούν 24.677 μεγαλοοφειλέτες.
Ποιοι βγαίνουν στα μανταλάκια
Η δημόσια ανακοίνωση των ονομάτων μεγαλοφειλετών (φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων) γίνεται βάσει νόμου 3943 του 2011 με στόχο τη... διαπόμπευσή τους προκειμένου να πιεστούν να πληρώσουν, αλλά και για (προς αποφυγήν) παραδειγματισμό των υπολοίπων φορολογουμένων.
Από τη δημοσιοποίηση της λίστας, θα φανεί εάν οι μεγαλοοφειλέτες αξιοποίησαν τη δυνατότητα να προχωρήσουν στη ρύθμιση της οφειλής τους, με την ένταξή τους στη ρύθμιση των 24 έως 48 δόσεων.
Με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, κάθε χρόνο στον διαδικτυακό τόπο της ΑΑΔΕ πρέπει να δημοσιοποιούνται υποχρεωτικά τα στοιχεία των συνολικών ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο από κάθε αιτία, εφόσον η βασική ληξιπρόθεσμη οφειλή ανά φυσικό ή νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα υπερβαίνει το ποσό των 150.000 ευρώ και η καταβολή της καθυστερεί για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο του έτους κατά την ημερομηνία άντλησης των στοιχείων αυτών από τα πληροφοριακά συστήματα φορολογίας (TAXIS) και τελωνείων (ICISnet).
Τι προβλέπει ο νόμος
Ο νόμος προβλέπει ότι από την δημοσιοποίηση εξαιρούνται οι κάτωθι οφειλές ακόμα και αν πληρούν τα προαναφερθέντα κριτήρια ύψους και παλαιότητας οφειλής:
  • οι οφειλές οι οποίες έχουν υπαχθεί σε καθεστώς ρύθμισης και τηρούνται οι όροι αυτής,
  • οι οφειλές οι οποίες τελούν υπό αναστολή καταβολής με προσωρινή διαταγή, δικαστική απόφαση, πράξη διοικητικού οργάνου ή εκ του νόμου,
  • οι οφειλές οι οποίες έχουν χαρακτηριστεί ως ανεπίδεκτες είσπραξης,
  • οι οφειλές οι οποίες αποβιωσάντων ή ανηλίκων, και
  • οι οφειλές των νομικών προσώπων εντός του στενού ή ευρύτερου δημοσίου τομέα.
Με κοινή ανάρτηση ανά φυσικό ή νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα, δημοσιοποιούνται υποχρεωτικά τα στοιχεία των συνολικών ληξιπρόθεσμων οφειλών από εισφορές κοινωνικής ασφάλισης προς τον ΕΦΚΑ, εφόσον η βασική ληξιπρόθεσμη οφειλή ανά φυσικό ή νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα προς τον ΕΦΚΑ υπερβαίνει επίσης το ποσό των 150.000 ευρώ και η καταβολή της καθυστερεί για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο του έτους κατά την ημερομηνία άντλησης των στοιχείων αυτών από το πληροφοριακό σύστημα ΟΠΣ/ΙΚΑ-ΕΤΑΜ του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών.
Λίστα 2019
Στην πρώτη θέση της κατάταξης των οφειλετών στη λίστα του 2019 βρισκόταν για μια ακόμα φορά, η κλειστή εδώ και χρόνια χρηματιστηριακή εταιρεία Ακρόπολις, με οφειλές 10,46 δισ. ευρώ, ενώ ακολουθούσε η επίσης κλειστή πρώην Ολυμπιακή Αεροπορία με οφειλές 1,84. δισ. ευρώ. Στη δεκάδα βρισκόταν η εταιρεία «Carrera Mobile» η οποία εμφανίζεται να οφείλει 844 εκατ. ευρώ και ο όμιλος σουπερμάρκετ «Ατλάντικ» με οφειλές 482 εκατ. ευρώ.
Τις μεγαλύτερες οφειλές στο δημόσιο μεταξύ των φυσικών προσώπων είχε ο Ν. Κασιμάτης με χρέος 238 εκατ. ευρώ και ακολουθούσαν οι Π. Αποστολίδης με οφειλές 235 εκατ., Ι. Στρατάκος με οφειλές 224 εκατ., Π. Παπακωνσταντίνου με οφειλές 188 εκατ. και Ε. Ισσαϊκίδης με οφειλές 184 εκατ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα