Δευτέρα 5 Ιουνίου 2023

Οι επιστήμονες προειδοποιούν: Ποια φρούτα και λαχανικά μπορούν να προκαλέσουν απώλεια μνήμης


Η διατροφή με χαμηλή περιεκτικότητα σε φλαβανόλες οδηγεί σε απώλεια μνήμης στους ηλικιωμένους, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύεται στα Πρακτικά της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών.
Οι φλαβανόλες είναι θρεπτικά συστατικά γνωστά για τις αντιοξειδωτικές τους ιδιότητες, που εντοπίζονται σε ορισμένα φρούτα και λαχανικά, όπως το λάχανο, τα σταφύλια, το ροδάκινο, οι ντομάτες, το μαρούλι, το μπρόκολο και τα κρεμμυδάκια.
Οι ερευνητές παρακολούθησαν με τεστ την πρόσληψη φλαβανόλης και την απώλεια μνήμης, λόγω φυσιολογικής γήρανσης σε 3.500 υγιείς ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας. Διαπίστωσαν ότι η αναπλήρωση αυτών των συστατικών διατροφής σε ενήλικες άνω των 60 ετών με ήπια έλλειψη φλαβανόλης βελτίωσε τις επιδόσεις τους σε αυτά τα τεστ. Συγκεκριμένα, οι φλαβανόλες βελτίωσαν τη λειτουργία της οδοντωτής έλικας, μιας συγκεκριμένης περιοχής μέσα στον ιππόκαμπο του εγκεφάλου, περιοχή ζωτικής σημασία για την εκμάθηση νέων αναμνήσεων. Ωστόσο, δεν βελτίωσαν τη μνήμη που σχετίζεται με άλλες περιοχές του εγκεφάλου.
Επίσης, οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι ο γηράσκων εγκέφαλος απαιτεί συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά για τη βέλτιστη υγεία του, όπως και ο αναπτυσσόμενος εγκέφαλος απαιτεί συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά για τη σωστή ανάπτυξή του.
Όπως σημειώνει ο καθηγητής Νευροψυχολογίας του Πανεπιστημίου Κολούμπια και ένας από τους επικεφαλής της μελέτης, Άνταμ Μπρίκμαν, «η βελτίωση μεταξύ των συμμετεχόντων στη μελέτη που είχαν διατροφή χαμηλής περιεκτικότητας σε φλαβανόλες ήταν σημαντική και εγείρει τη δυνατότητα χρήσης διατροφής ή συμπληρωμάτων πλούσιων σε φλαβανόλες για τη βελτίωση της γνωστικής λειτουργίας σε ηλικιωμένους».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα