Πέμπτη 8 Ιουνίου 2023

Έρχονται διώξεις κατά ΜΚΟ: Πώς «ξέπλεναν» μαύρο χρήμα - Έβαζαν για διαχειριστές ακόμα και νεκρούς - Στο στόχαστρο 100 οργανώσεις


Στα χέρια του προϊσταμένου της εισαγγελίας πρωτοδικών Αθηνών βρίσκονται τα πορίσματα της Αρχής για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος, ενώ στο στόχαστρό της έχουν μπει τα τελευταία δύο χρόνια περίπου 100 ΜΚΟ. Ωστόσο, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του OPEN, για 40 από αυτές φαίνεται πως προέκυψαν ισχυρές ενδείξεις για υπεξαίρεση χρημάτων από τα ταμεία των οργανώσεων.
Η μεθοδολογία τους
Όπως αναφέρεται στην 16σέλιδη έκθεση, χρησιμοποιούσαν τα έσοδα της ΜΚΟ για την προσωπική τους διαβίωση μέσω μισθοδοσίας και δικών τους offshore εταιρειών ή για την αφορά ακινήτων τα οποία περνούσαν στην ιδιοκτησία τους και όχι στη μη κυβερνητική οργάνωση.
Ο διαχειριστής σύναπτε συμβάσεις μεταξύ της ΜΚΟ και άλλης δικής του εταιρείας και σε ορισμένες περιπτώσεις πλήρωναν φόρους χρησιμοποιώντας χρήματα από τραπεζικούς λογαριασμούς της οργάνωσης.
Σε άλλο σημείο της έκθεσης της Αρχής αναφέρεται ότι οι ύποπτες ΜΚΟ έδιναν υψηλό μισθό στον μοναδικό υπάλληλο που υπήρχε, ότι η οργάνωση πλήρωνε υπηρεσίες που δεν είχαν σχέση με το αντικείμενό της, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις ως πραγματικούς δικαιούχους της ΜΚΟ εμφάνιζαν υπέργηρους ακόμη και νεκρούς.
Σημειώνεται ότι η Αρχή έχει ήδη δεσμεύσει τα περιουσιακά στοιχεία τόσο των ΜΚΟ όσο και των διαχειριστών τους, ενώ έχει αποστείλει τμηματικά τα πορίσματα στην εισαγγελία για την άσκηση ποινικών κακουργηματικών διώξεων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα